Andrej Babiš

Stát neumí vybrat daně, teď sklízí následky

19. 09. 2012 7:41:01
Třiadvacet obětí, desítky lidí v nemocnicích, přes dvacet stíhaných, několik odhalených nelegálních stáčíren tvrdého alkoholu a nezanedbatelný výpadek ve státním rozpočtu. Co je příčina a co je následek? Následky této tragédie sčítáme každý den, příčiny jsou ale daleko hlubší, než se nám může na první pohled zdát.

Tragická kauza metylalkohol vyplula na povrch jako špička ledovce, jehož základ stále trčí v moři nefunkčních úřadů a orgánů státní správy. Pokud nikdo netušil, že se u nás vyrábí alkohol načerno, je něco špatně. Pokud nikdo netušil, že tu černí výrobci alkoholu ročně okradou stát o desítky až stovky milionů korun na daních, je zase něco špatně. Pokud se policie, celní správa a daňové úřady začínají zajímat o úniky daní až poté, co začínají umírat lidé, je zásadně špatně nastavený celý systém.

V tomto případě nezbývá než souhlasit s prohlášením Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, který konstatoval, že vláda by nemusela navyšovat DPH, kdyby uměla daně vybírat. Teď už víme, že dohled nad vybíráním daní a důsledná opatření proti jejich úniku mohou nejen pomoci rozpočtu, ale také zabránit tragédiím.

Jenže vybírat daně ve státě, kde peníze občanů slouží především k rozkrádání a přerozdělování mezi parlamentními stranami a kmotry, není úplně jednoduché. Už i první náměstek ministra Kalouska v ČT otevřeně prohlásil, že odhaduje ztráty na daních ve výši deseti procent. Stát ročně vybere na daních celkem 540 miliard. Znamená to, že ministerstvo je srozuměno s tím, že ročně přijde státní rozpočet o 54 miliard korun?

Asi ano. Daně se totiž vybírají jen od lidí, kteří se nemohou a neumějí bránit (zaměstnanci s průměrnými a podprůměrnými platy), vybírá se jen od několika podnikatelů, kteří se nesnaží obejít finanční úřady parkováním svých firem v zahraničí, a od obchodníků, kteří jsou tak „nepružní“, že ještě stále řádně platí DPH nebo spotřební daně.

Valná část živnostníků se ale v situaci, kterou jim naše vlády nastolují (zvyšující se a neustále měnící výše DPH, zvyšující se ceny pohonných hmot, zvyšující se odvody na zdravotní a sociální pojištění), snaží úřady a daňové zákony obejít, seč mohou.

Vláda navíc svými chybami, nekompetencí a rezignací na jakoukoliv kontrolu přichází o dotace z Evropské unie. Kvůli krádežím a nekompetenci úředníků regionálních operačních programů přicházejí o evropské dotace i kraje, které z valné většiny ovládá „opoziční“ ČSSD.

Kabinet premiéra Nečase, který namísto potíží své země řeší skrze "dalajlámismy" a "pussyriotismy" nicotné problémy ve své straně, bude mít každopádně v naší historii jeden zásadní primát. Spojí poslední poctivé plátce daní, kteří zemi ve správě Nečase a Kalouska už nemohou ufinancovat.

Teď ovšem záleží na vládě, jak se toto spojení projeví. Buď tím, že daně přestanou platit všichni a stát pod taktovkou Nečase a Kalouska zkrachuje, nebo tím, že tito plátci vyženou neschopné parlamentní strany a začnou tuto zemi spravovat tak, aby se daně vyplatilo platit všem.

Andrej Babiš, ANO 2011

Autor: Andrej Babiš | karma: 37.54 | přečteno: 3002 ×
Poslední články autora