Nereálný rozpočet přiblížil pád vlády

1. 10. 2012 17:02:22
Kabinet premiéra Nečase minulou středu schválil rozpočet pro rok 2013. Chce hospodařit s výdaji v celkové výši 1,185 bilionu korun, příjmy do rozpočtu mají přitom činit 1,085 bilionu korun. Schodek se dá tedy poměrně snadno spočítat - podle návrhu či spíš zbožného přání vlády by měl činit rovných sto miliard. Jenže je tady spousta "jenže". Pojďme si některá připomenout.

Na sociální dávky, které činí téměř polovinu výdajů z rozpočtu, má jít příští rok o 18 miliard víc než letos. Na důchody, které činí víc než třetinu rozpočtu, vydá vláda o 12 miliard víc, na podpory v nezaměstnanosti (která podle propočtů vlády vzroste) má jít přibližně o dvě miliardy víc. Vláda má přitom zvýšit platy učitelům, chce nabírat další státní úředníky a celkové náklady i kvůli jejím krokům vzrůstají.

Na letošní rok jsou přitom plánovány výdaje asi 1,190 bilionu korun. Kde tedy vláda příští rok ušetří oněch pět miliard?

Už víme, že na sociálních dávkách a důchodech to nebude, naopak. Neušetří se vlastně vůbec nic (naopak). Když není jak ušetřit (vláda to neumí), musí se víc vybrat. Jenže to vláda také neumí. Pomáhá si tedy nejjednodušeji, jak to jde - zvyšováním daní, v našem případě chce zvýšit dolní sazbu DPH o jedno procento, což je také základem jejího vznosně nazvaného "balíčku daňových změn".

Ponechme nyní stranou, že jednoprocentní zvýšení dolní sazby DPH do rozpočtu přinese plus minus stejné nic, jako letos nepřineslo zvýšení dolní sazby o plné čtyři procentní body. Principiálně je spíš důležité poukázat na to, jak Nečasova vláda svým návrhem jasně dokladuje, že její koncepce „nezadluženého státu“ zcela selhává.

Rozpočet je přitom pro vládu s touto koncepcí věc zcela zásadní. Před sněmovnu s ním má předstoupit v prosinci, tedy na poslední chvíli. V té době bude také vrcholit kampaň před prezidentskou volbou. Už dnes vidíme první rebelující poslance, kteří si kladou kvůli zvýšení DPH o jeden procentní bod nesmyslné podmínky. A takových poslanců (věrným především Václavu Klausovi a jeho dalším politickým ambicím) bude z řad vládní koalice přibývat. Jejich argument se přitom může hodně blížit pravdě: rozpočet vlády na rok 2013 se schodkem „pouhých“ 100 miliard je nereálný.

Kabinet se tedy sestavením návrhu rozpočtu na příští rok přiblížil svému konci. Teď je jen otázka, co se stane po jeho pádu. Protože je ve sněmovně valná část poslanců, která se už do svých lavic nikdy nevrátí, předčasné volby neočekávejme. Čekejme spíš rozpočtové a vládní provizorium. O budoucí (úřednické? Provizorní? Rozpočtové?) vládě přitom nebude rozhodovat nikdo jiný než stávající a budoucí prezident. A to jsou více než znepokojující vyhlídky.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO 2011

Autor: Andrej Babiš | pondělí 1.10.2012 17:02 | karma článku: 28.94 | přečteno: 2087x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.47 | Přečteno: 387 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 24.42 | Přečteno: 1075 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 430 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 256 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 88 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5603
Podnikatel, okolnostmi (a českými politiky) donucený jít do politiky.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...