Andrej Babiš

Naposledy ke kandidátům na prezidenta

10. 01. 2013 12:16:35
Protože se v posledním týdnu objevilo několik nejasností, koho podporuje ANO 2011 v kandidatuře na Hrad (v deníku MF Dnes jsem například zjistil, že naše hnutí podporuje Táňu Fischerovou, což jsem se dověděl poprvé), udělal jsem si sám pro sebe takovou malou rešerši. Když se člověk probere historií, zkušenostmi či potenciálem jednotlivých kandidátů a zapojí kus selského rozumu, začnou mu postupně jednotlivá jména odpadat. No, a mně osobně nakonec zbylo jenom jedno: Karel Schwarzenberg. Ale popořádku, tedy přesněji, podle abecedy.

Bobošíková Jana - jde jistě o emancipovanou a cílevědomou ženu, která kvůli své kariéře nechala zkrachovat i manžela, jenž ji při každém jejím kariérním pokusu věrně doprovází. Pokud si uděláte čas a projdete si všechny její kandidatury včetně těch na ředitelku České televize, vyleze vám delší seznam než z kasy po nedělním nákupu v hypermarketu. Protože to v České televizi za zády s Václavem Klausem ani v politice po boku Vladimíra Železného nevyšlo, založila si paní Bobošíková nakonec vlastní stranu a občas s ní někam kandiduje. V roce 2008 kandidovala na prezidentku za komunisty, teď kandiduje na prezidentku za Suverenitu a je po vzoru dnešního pana prezidenta "pravicově protievropská". Tento politický byznys se šéfové Suverenity mimochodem dobře vyplácí. Od roku 2009 si její strana od státu za to, že jí někteří lidé z neznámých důvodů volí, přišla přibližně na 42 milionů korun. Pro Janu Bobošíkovou prý ale není politika byznysem, chodí údajně normálně do práce. Kam? Zřejmě do svých „rodinných firem“, které loni podle dostupných údajů vydělaly 242 tisíc korun.

Dienstbier Jiří - občas se ještě uvádí, že je to ten mladší, aby se to nepletlo. Jiří Dienstbier se každopádně z mého pohledu jako politik ještě hledá a při tom hledání má navíc takřka nulovou podporu ze své strany. Její šéf Sobotka mu ji sice tak jako naoko vyjadřuje, ale jen proto, že už v roce 2008 ještě jako ministr financí nevolil Miloše Zemana, ale Václava Klause... (proto také Sobotka vymyslel, že za amnestii může vláda a ne prezident, kterého dnešní předseda ČSSD volil, tudíž je svým hlasem Klausovi zodpovědný i za jeho amnestii). Jiří Dienstbier před sebou každopádně má ještě velkou politickou kariéru. Možná by ale pro něj nebylo špatné najít si nějaké povolání, aby bylo také něco za ním a nejen před ním.

Fischer Jan - někdo mu poradil, že má být prezidentem, protože byl oblíbeným premiérem (což by byl po Topolánkovi každý). Jan Fischer se toho nápadu chytil a začal s prezidentskou kampaní tak brzy, až jej výzkumné agentury zaznamenaly jako favorita (protože se v té době do prezidentské volby ještě nikdo jiný nepřihlásil). Ač se nápadu "Fischer prezidentem" chytlo několik zajímavých podnikatelů a Topolánkových poradců, tak se jim ani intenzivními mediálními tréninky (jejich následkem jsou nekoordinované pohyby rukou, které mají zřejmě představovat státnická gesta) vdechnout život bezbarvému statistikovi nepovedlo. Fischer měl zůstat sám sebou, možná by měl větší šance (ale o to zase menší kampaň...).

Fischerová Táňa - pravý opak Jany Bobošíkové. Pro mne a jistě i pro mnoho dalších lidí morálně a svou osobní historií jedna z nejčistších kandidátů (i kandidátek). V podstatě jí nelze nic vyčíst, nicméně samotná prezentace dobra v politice (ano, i prezident je politik) nestačí. V drsném světě médií, marketingu a politických ambicí se s pouhým "nadšením pro věc" prorazit nedá. Politika je hodně o různých dohodách, o nepřetržitém rvaní (to je jedno jakých) názorů do médií a o jasných názorech na věci, které vůbec tak jasné nejsou. Takže bohužel.

Franz Vladimír - opět člověk nepošpiněný politikou a jistě zajímavá osobnost. Politikou je ovšem nepošpiněný natolik, že nemá ani žádný politický názor, ten si bohužel začal vytvářet až v přímých přenosech. Pořád mám navíc pocit, že prezidentovou rolí bude především navracet naší zemi Klausem pošramocený kredit v zahraničí, v Evropské unii obzvlášť. Nic proti Franzově vizáži, ale nejsem si jistý, jestli by Holland s Merkelovou vnímali v Evropské unii jeho argumenty nebo spíš jeho malůvky. Zkrátka si nejsem jistý, jestli Vladimír Franz není na prezidenta až moc "cool".

Roithová Zuzana - noblesní dáma, která kandiduje za KDU-ČSL, ale s lidovci nechce vlastně být moc spojována. Tou stranou vlastně proplouvala tak nějak nenápadně a když se propíral nějaký lidovecký skandál, byla zrovna v Bruselu nebo někde jinde. U Zuzany Roithové je opravdu největší zátěží ona partaj, která se aktivně podílela (svými bývalými, ale i nynějšími členy) na dnešním politickém zmaru. Paní Roithové každopádně věřím, třeba se po neúspěšné volbě začne více věnovat své straně, což by ji (tu stranu) mohlo zachránit.

Schwarzenberg Karel - člověk, který neuhýbá ze svých zásad, také on je opatřen jistou noblesou, která se nedá napodobit, má nadhled a ve svém věku i poměrně mladistvý smysl pro humor. Navíc má na co a na koho navazovat. Těch negativ je samozřejmě také dost, včetně působení v čele TOP09, kde řádili Šiškové, Drábkové, v níž nás svými daňovými pokusy nesmyslně dusí Kalousek, včetně působení v korupční vládě Mirka Topolánka, včetně působení v nynější vládě, která není o nic lepší než ta Topolánkova... Karlu Schwarznebergovi můžeme vyčítat leccos - prošel toho od ODA přes zelené a lidovce (za ně se tedy nechal jen volit do Senátu) také až dost, ale vždycky to byl on sám za sebe. Osobně jsem přesvědčený, že Karel Schwarzenberg by na postu prezidenta pomáhal především naší zemi, nikoli své straně ani své bývalé vládě. A že občas zaspí? Sám vím, jak jsou politická jednání rozvláčná a nudná, kdo u nich spí, tak většinou nic nezkazí.

Sobotka Přemysl - ježiši, tak koho tam dáme? To mě okamžitě napadne, když vidím bezradného pana Sobotku v prezidentských debatách. ODS je už tak na dně, že zkrátka nemá koho nabídnout. O Sobotkovi se toho dá dovědět vlastně nejméně, tak nějak úspěšně prochází politikou a vedením Senátu a nikdo vlastně ani neví proč. Žádný ojedinělý názor nemá, v tom si je velmi podobný s Janou Bobošíkovou a podobné jsou i jejich rádoby "národovecké" kampaně, kterými se chtěli zřejmě zavděčit posledním fanouškům Václava Klause. V debatách a osobnostně asi nejslabší kandidát, škoda, že Václav Klaus zatrhnul ODS vyslat do boje o Hrad Miroslavu Němcovou. Ta také žádný názor na problémy této země nemá, ale mohla pana prezidenta alespoň bránit před dopady jeho amnestie.

Zeman Miloš - rétoricky a politicky asi nejzkušenější kandidát, ke konci kampaně ovšem už značně unaven unavoval i publikum stále stejnými bonmoty a opakujícími se argumenty. To samé bude s největší pravděpodobností dělat i na Hradě, což bude ještě to menší zlo. Lidé schovaní "za Zemanem", které si vláčí po celou svou kariéru, dokážou jednat s každým a o všem. Je podivné (nebo spíš příznačné?), že za prvními dvěma favority se skrývají podivní lobbisti, podivní sponzoři a podivné peníze. Miloš Zeman je pro mne (další pokus Jany Bobošíkové nepočítám) nejhorší volba, protože představuje éru, od které jsme se chtěli s odchodem Václava Klause odtrhnout. Ale nezoufejme, prezidentovy pravomoci jsou poměrně malé a Miloš Zeman slíbil, že milosti ani amnestie udělovat nebude. Tak uvidíme.

Autor: Andrej Babiš | karma: 26.88 | přečteno: 3101 ×
Poslední články autora