Andrej Babiš

Proč se média bojí nových iniciativ?

13. 05. 2013 15:25:00
Někdy mám pocit, že čeští komentátoři přesně nevědí, co chtějí. Píšou o krizi stávajících politických stran, o nedostatku myšlenek, idejí, vizí a hlavně osobností, které by vize dokázaly naplňovat. Na druhou stranu stejná média velice ráda píší o tom, že jakýkoli nový politický subjekt, který kritizuje to samé, je vlastně ještě horší, ne-li přímo zavrženíhodný.

Naposledy tak učinil ve své glose na serveru Týden.cz nazvané "Cesta do hluboké jámy" publicista Martin Hekrdla. Součinnost stávajících politiků a médií je zde až dojemná: Zachovejme věci tak, jak jsou, nebo bude zle. Naházejme do jednoho pytle Pozitivní evoluci Karla Janečka, Babišovo hnutí ANO, Okamurův Úsvit a ještě třeba Zemanovce a bojujme za práva politických stran a politiků, kteří nám tu po dvacet let tak skvěle vládnou.

Hnutí ANO je podle komentátora Hekrdly špatné konkrétně proto, že chce do řízení státu vnést principy z vedení úspěšné firmy, a to se přece nedělá. Je vidět, že pan Hekrdla ve vedení žádné firmy nikdy nepůsobil, jinak by nemohl napsat, že "ve firmě se nehlasuje", a že je tedy "firemní koncept strany a státu nedemokratický".

Ve vedení velkých firem se samozřejmě hlasuje. Rozdíl je v tom, že ten, kdo hlasuje ve firmě (nepočítám ČEZ ani další státní a polostátní firmy), nese na rozdíl od dnešních "volených zástupců občanů" plnou odpovědnost. Dodržování pravidel a odpovědnost jsou zásadní jak pro řízení firmy, tak pro řízení státu. To mi nevyvrátí ani pan Hekrdla, který naopak od odpovědnosti přímo odrazuje.

Obává se totiž, že podnikatelé v politice by si museli na svůj vrub připsat všechny "pády a potraty" našeho státu a společnosti. Slušní a poctiví podnikatelé jsou, pane Hekrdlo, na odpovědnost za svá rozhodnutí zvyklí. Nevzpomínám si na jediného politika, který by přiznal, že je odpovědný za stav naší země, za její schodky a dluhy. Žádná politická odpovědnost u nás totiž neexistuje.

Pan Hekrdla se domnívá, že nové "slepé" iniciativy by mohly české občany dovést do jámy. Já se obávám, že stávající strany nás už dovedly na kraj propasti. Teď stojíme na její hraně a je na nás, kam povede náš další krok. To rozhodnutí je mimochodem i na médiích.

PS: Naše hnutí jsem si podle pana Hekrdly "dovolil nazvat" ANO, i když prý stejný název měla za druhé republiky Akce národní obrody. Chtěl bych zde jen nenápadně upozornit, že jsem si název hnutí nevymyslel ani nevybral. Byl jsem demokraticky přehlasován. Že by tedy přemíra demokracie, po které pan Hekrdla tak volá? I tak beru za název ANO i za to, jaký bude mít hnutí úspěch, plnou odpovědnost.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Autor: Andrej Babiš | karma: 23.27 | přečteno: 1103 ×
Poslední články autora