Čestný univerzální šéfredaktor

Je velice dojemné, jak Pavel Šafr v úvodním slově posledního Reflexu hájí novinářskou čest. Zřejmě tak ještě stále oslavuje, že jsme v červnu nekoupili český Ringier, ale Mafru. Nevím, jestli čtenáři Reflexu panu Šafrovi obhajobu "novinářského stavu" věří. Já nikoli. Jako spolumajitel komunikační agentury v 90. letech pomáhal pravicovým politikům, za odměnu se pak stal šéfredaktorem několika pravicových deníků, kde obhajoval Klausovu ODS, až se dostal jako šéfredaktor do Blesku, kde se jeho "novinářská čest" ukázala v plném rozsahu.

Myslím, že se špínou bulváru, který pan Šafr vedl, má negativní zkušenost plno lidí, včetně mě. S Bleskem, který o mně napsal loni za úřadování pana Šafra řadu lží, se soudím a soudit budu. Ne každý má ale sílu a prostředky, aby se proti svinstvům čestného šéfredaktora mohl bránit.

Protože se panu Šafrovi v Blesku nedařilo (náklad padal i přes zveřejňované lži dolů), byl tento univerzální šéfredaktor dvakrát převelen do Reflexu, aby bulvarizací pomáhal zvyšovat náklad alespoň tam. Útěky redaktorů, kteří zřejmě nějakou novinářskou čest měli a nechtěli pod jeho stranickým velením pracovat, pan Šafr zřejmě nezaznamenal.

Hysterie pana šéfredaktora, který se snaží zachraňovat svět, a přitom napadá své kolegy, musí být poněkud podezřelá už i čtenářům tohoto dříve kvalitního týdeníku. Nebudu zde zveřejňovat naši soukromou konverzaci po SMS, kde pan Šafr žádá o podporu výstavy své přítelkyně, kde mě několikrát žádá o schůzky, aby mi vysvětlil, jak mám zacházet s Ringierem, až ho koupím, kde žádá o zlepšení našich vztahů a slibuje, že v Reflexu už nebudou psát nesmysly.

No, Ringier jsem nekoupil a pan Šafr píše nesmysly dál. Komu čest, tomu čest. Je samozřejmě jasné, že Reflex je jediný týdeník, který píše pravdu, podobně, jako ji psal za pana Šafra Blesk. Je také jasné, že si reportér Respektu Jan Macháček vymýšlel, když na svém blogu letos v červnu na adresu pana čestného šéfredaktora napsal: "Krátce poté, co jsem nastoupil, strčil hlavu do dveří šéfredaktor Pavel Šafr a pravil: Ukliďte si stoly, Němci se jdou podívat, co tady máte za nábytek. Jak byl člověk naivní, když si myslel, že by komentátory mohli vlastníkům představit. Z MF Dnes jsem byl po roce Šafrem vyhozen, předtím jeho podřízenými několikrát varován, „abych nepsal proti Klausovi, že to Šafra hrozně s….“ Nyní má tentýž Šafr starost o nezávislost Lidových novin a MF Dnes - on, který z těchto novin udělal Klausovu tribunu."

Omlouvám se Janu Macháčkovi, že jsem jej takhle zatáhl do chorobné nenávisti pana Šafra vůči mé osobě a vůči všemu, co dělám. Není to ovšem jen pan Macháček, od koho vím, jakým způsobem pan Šafr noviny, které kdy vedl, ovlivňoval. Své by mohla vyprávět třeba Sabina Slonková a další novináři, kterých si lze na rozdíl od univerzálního šéfredaktora skutečně vážit.

Nemám potřebu hájit novináře, kteří pracují pro MF Dnes nebo Lidové noviny. Ten smrad mrvy, o kterém pan Šafr v souvislosti s novináři Mafry píše, ale spíš cítím z toho, co za tímto univerzálním šéfredaktorem zůstává. O novinářské cti jen těžko může psát někdo, kdo přechází z novin do novin podle toho, kde mu zrovna co nabídnou. Proč o ní vlastně nepsal, když šéfoval Blesku? Že by ji tehdy ještě neměl?

Andrej Babiš

Autor: Andrej Babiš | čtvrtek 19.9.2013 13:34 | karma článku: 26,57 | přečteno: 2055x
  • Další články autora

Andrej Babiš

(Ne)dostupné miliardy z daní

9.5.2016 v 15:43 | Karma: 27,01

Andrej Babiš

Jak je to s dluhem?

15.2.2016 v 11:18 | Karma: 33,93

Andrej Babiš

Kdo zbytečně plácá o DPH?

8.2.2016 v 14:46 | Karma: 32,33

Andrej Babiš

V kauze Šincl zmizel zdravý rozum

19.6.2015 v 14:56 | Karma: 46,88

Andrej Babiš

O EET bez fantazírování a omylů

29.5.2015 v 13:23 | Karma: 32,87

Andrej Babiš

Mýty a fakta o biopalivech

21.5.2015 v 15:57 | Karma: 34,22

Andrej Babiš

Demagog Kalousek zmátl i Demagog.cz

26.3.2015 v 15:05 | Karma: 34,89
  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5612x
Podnikatel, okolnostmi (a českými politiky) donucený jít do politiky.

Seznam rubrik