Andrej Babiš

Deník nepolitika: Lány a bazén už mi zabrali...

4. 11. 2013 14:06:04
Původně jsem chtěl tento pravidelný sloupek nazvat Hovory z Lán nebo Hovory od Škromachova bazénu, ale už bylo obsazeno (v některých případech jedním člověkem i dvakrát). Nakonec jsem se rozhodl, že těmto týdenním "reportům" ze sněmovny a politického dění budu říkat Deník nepolitika. Běžný politik by vám totiž asi nepsal, co dělá. Často by neměl o čem psát...

V sobotu 26. října jsme, a to jistě víte, sledovali s lehce zvednutým obočím výsledky voleb. Ještě v osm večer, kdy už tedy bylo jasné, že jsme jako hnutí nedopadli až tak bídně, jsme se zástupci dalších stran diskutovali u Václava Moravce.

Pana Haška a jeho kamarády z ČSSD k diskusi Václav Moravec nepozval, tak se rozjeli do Lán, aby se s panem prezidentem poradili, co mají v nastalé situaci dělat. Odstranit Bohuslava Sobotku, poradil prezident a poté si o shrnutý koberec od psa pochroumal koleno. Tady by to chtělo asi nějaké české přísloví, ale takové to "kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde" není asi úplně přesně ono.

Ještě během noci mi pak přišla esemeska jak z tábora pana Haška, tak z tábora pana Sobotky. Do her v ČSSD určitě zasahovat nebudu, stále ale trvám na tom, že předseda by měl jednat s předsedou.

Jak to s Haškem a spol. dopadlo, už dneska všichni víme. Sice se říká, že podrazy, lež a klam do politiky patří, ale ne vždy to zkrátka s těmito atributy vyjde. My ostatní nyní musíme čekat, až se kluci v ČSSD rozhodnou, kdo stranu vlastně řídí - zda demokraticky zvolený předseda, zda prezidentovi více než loajální místopředseda nebo ještě někdo úplně jiný.

Ve středu v 15.00 se poprvé sešel poslanecký klub a výbor hnutí ANO. Šlo to v podstatě jako na drátkách. Předsedou klubu se stal Jaroslav Faltýnek (jednička na Olomoucku), první místopředsedkyní profesorka práva Helena Válková (dvojka v Praze), druhým místopředsedou advokát Radek Vondráček (jednička na Zlínsku). Pak jsme si také schválili, že jako poslanci nebudeme žvanit hodiny a hodiny za pultíkem, ale raději něco dělat. Takže jsme si omezili veřejnou řeč ve sněmovně na tři minuty.

Poslanci také schválili, že vyjednávací tým ANO (tedy já, Věra Jourová, Jaroslav Faltýnek a Martin Stropnický) bude jednat se zástupci ostatních stran pouze za přítomnosti jejich předsedů. Tím jsme samozřejmě nechtěli říct, že bychom měli něco proti Haškovým nočním výletům do Lán.

Ještě ve středu jsem se (opět s mandátem našich poslanců, samozřejmě) sešel s Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a Tomiem Okamurou (Úsvit). Bylo to zatím takové programové oťukávání. Se Sobotkou jsme se dohodli, že se budeme dál bavit až poté, co se sejde ÚVV (nebo jak se to tam u nich jmenuje) ČSSD a konečně dá mandát předsedovi a nějakému týmu k vyjednávání. S Tomiem Okamurou jsme se bavili hlavně o přímé demokracii a většinovém systému, který by udělal v povolebním uspořádání jasno.

Teprve v sobotu jsem si uvědomil, jaké měl Tomio Okamura (a my všichni také) štěstí, že se do sněmovny nedostal Vít Bárta...

No nic. Ve čtvrtek dopoledne jsme seděli s vyjednávacím týmem KDU-ČSL. Zase to bylo především o programu, který se opravdu v zásadních bodech shoduje nebo je hodně podobný (panu Bělobrádkovi jsem jeho mediální narážku, že jsme opsali jejich program, už odpustil). Nakonec jsme sepsali krátké prohlášení, že budeme, jak se hezky politicky říká, postupovat jednotně: buď obě strany zůstanou čistě v opozici, nebo obě uskupení podpoří menšinovou vládu, nebo půjdou obě do vlády.

Ve čtvrtek jsem dával ještě dva rozhovory, v sobotu vyšly hned tři – v Právu, MF Dnes a Lidovkách. O víkendu jsem se pak kromě zprávy o zadržení pana Bárty dočetl, že je vidět, jak pěkně ta média ovládám, když se mnou všechna dělají rozhovor. Asi zde nemá cenu vysvětlovat, jak volám všem médiím: Prosím vás, nemám co dělat, nepřijeli byste se mnou udělat rozhovor?

Pak jsem ale v monitoringu zjistil, že čtu Reflex.cz a pana Bucherta. To je ten pán, co loni kandidoval za TOP 09 do Senátu, po neúspěchu dostal trafiku v Českých drahách a teď se tváří jako nezávislý novinář. No nic, v Reflexu po mně mimochodem chtěli rozhovor také, ale o čem by pak psali? Že ovládám i Reflex?

Také mne v minulém týdnu napadlo, že bychom se měli skutečně chovat jinak než ostatní strany a jet poděkovat voličům takříkajíc "face to face". Naše turné po krajských městech, kterému zatím říkáme Stále s vámi, začíná 11. listopadu v Brně. Snad už budeme vědět víc o tom, kdo vede tu ČSSD, nebo nám to prostě v Brně řekne někdo z tamního hejtmanství...

Zdravím a příští pondělí se Vám opět pokusím zprostředkovat, jak probíhají jednání o vládě a co je nového v hnutí ANO.

Andrej Babiš

Autor: Andrej Babiš | karma: 44.61 | přečteno: 12632 ×
Poslední články autora