Deník nepolitika: Dobře je mi mezi nepolitiky

18. 11. 2013 17:30:26
Od pondělí do čtvrtka jsme projezdili prakticky celou Moravu a Slezsko. Bylo zajímavé, jak se publikum na našich výjezdech částečně obměnilo. Už nechodili pouze naši sympatizanti, jako tomu bylo před volbami. Navíc debaty byly konkrétnější, lidi nám navrhovali, jaká opatření přijmout, s kým do vlády jít, s kým ne. V pátek jsme se vrátili, v sobotu jsme si dali zasedání s našimi poslanci a v neděli už Václav Moravec a pak setkání s ČSSD - návrat do reality české politiky.

V pondělí jsme začínali Brnem, měli jsme narvanou posluchárnu VUT, debatovali jsme v domově seniorů, projeli jsme několik firem. Všude ocenili, že se k voličům vracíme i po volbách, a ocenili to i voliči jiných stran. Docela často jsem od nich slyšel větu: vás jsme měli volit.

Lidé na mítincích od Brna přes Zlín, Olomouc až po Ostravu se ptali, "kdy už to konečně vezmeme do ruky". Hodně nás také lidé odrazují (a to nejen na výjezdech, ale i v mailech, které dostávám) od koalice s KDU-ČSL. Těžko se vysvětluje, že ještě do žádné vlády nejdeme, že jednání můžou trvat až do konce roku a že ani ta vítězná ČSSD s tím, co předvedla po volbách, není zrovna jistota.

Jinak jsme slyšeli spoustu příběhů, jak stát bizarně funguje. Pamatuji si na ošetřovatelku v pečovatelském domě, která na mateřské brala jedenáct tisíc, pak se vrátila do zaměstnání, kde nyní bere osm a půl hrubého... To je asi ta výhoda minimální mzdy, ze které jsem byl před volbami zkoušený.

Takových příběhů, u kterých vám zůstává rozum stát, bylo samozřejmě víc. Každopádně ohlas (na mítinky opět chodily stovky lidí) je pro nás obrovskou podporou a výzvou, na kritiku některých novinářů, že nevíme, co máme dělat, a proto se jedeme radit s lidmi, s prominutím kašlu. Do politiky jsem nešel proto, abych dobře vypadal v médiích.

Na několika výjezdech s námi byli naši hosté z Rady ekonomických poradců, na všech výjezdech pak byli poslanci zvolení za daný kraj. V týdnu mezitím probíhala expertní jednání s ČSSD, na kterých se ladily programy. Posunuli jsme se dál, bavili jsme se o sazbách DPH nebo o majetkových přiznáních.

V pátek jsme měli zasedání předsednictva a výboru hnutí, v sobotu jsme naše poslance informovali o tom, jak probíhají jednání s dalšími stranami, a navzájem jsme debatovali o dalším postupu. Zároveň jsme zřídili tři nové místní organizace hnutí a dohodli se, že začneme brzy přijímat další členy. O víkendu jsme se jako poslanci víc poznávali, plnili různé úkoly a večer jsme hráli bowling. Ani po tomhle teambuildingu jsme se nerozpadli.

Na neděli jsem byl opět pozván do Otázek Václava Moravce. Vždycky mu, říkám, a pan Moravec to dobře ví, že vystupování v debatách není činnost, kterou bych vyhledával. Tahle ovšem byla docela příjemná, kdybych ovšem postošedesáté nemusel odpovídat na StB a na lustrace. Ve studiu jsme seděli s paní doktorkou

Marvanovou a žádné výrazné neshody jsme neměli. Dokonce i ona by prosazovala většinový systém při volbách do sněmovny, aby zde byly stabilnější vlády a jasná odpovědnost. V pořadu jsem také řekl, že musíme na večerním jednání ČSSD vysvětlit, jak se hospodaří ve firmě, aby si to lidé, kteří dvacet let sedí ve sněmovně, dokázali při hospodaření státu představit. Zkrátka se šetří, nevyhazuje se za nesmysly, nakupuje se a tendruje z jednoho místa, aby cena byla co nejnižší.

Jednání s ČSSD pak začalo v 18 hodin, tentokrát v Lidovém domě. Protáhlo se bezmála na tři hodiny. Konečně jsme sociálním demokratům nastínili naše představy o hospodaření státu, a kde se dá ušetřit. Shodli jsme se ale na tom, že po bezmála sedmi letech vládnutí pravicových koalic nevíme, jak jsou na tom která ministerstva, jak mají nastavené smlouvy s dodavateli a co s nimi půjde dělat. Také jsme mluvili o tom, že kdybychom plošně snížili náklady státu, nic negativního by se nestalo.

V rozpočtu nejsou rozepsány detaily, nejsou známy specifické náklady například na IT... Bude stát ještě dost práce tohle všechno u jednotlivých resortů rozklíčovat.

Nad čísly a konkrétními opatřeními se s vyjednavači ČSSD potkáme zase v sobotu. Také jsme zástupcům sociální demokracie zopakovali, že na zvýšení daní nepřistoupíme. Vypadalo to, že naše argumenty chápou. Stejně jako je chápou lidé na mítincích.

No a v pondělí večer už budeme zase s lidmi v Budějovicích, ve středu v Jihlavě a ve čtvrtek v Hradci Králové. Tak klidně dorazte. Rádi s vámi probereme to, co jsme probírali s politiky. Snad nám potvrdíte, že to dává hlavu a patu.

Andrej Babiš

Autor: Andrej Babiš | pondělí 18.11.2013 17:30 | karma článku: 37.20 | přečteno: 4091x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.15 | Přečteno: 463 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 519 | Diskuse
Počet článků 88 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5603
Podnikatel, okolnostmi (a českými politiky) donucený jít do politiky.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...