Andrej Babiš

Ať Ivo Valenta ze sportu klidně odejde

25. 01. 2016 12:05:10
Senátor, obyvatel Monaka a majitel kyperských loterijních firem Ivo Valenta oznámil, že kvůli vyšším odvodům z hazardu do státního rozpočtu přestane sponzorovat fotbalovou ligu i prvoligové kluby jako Jablonec nebo Spartu.

Konečně tedy lidé vidí, že pan Valenta českému státu opravdu nic nedaruje, jakkoli se vždy tvářil jako dobrodinec a velký patriot.

Právě kvůli lidem, jako je Valenta, se Česká republika stala jednou velkou hernou, kde provozovatelé hazardu dlouhé roky neplatili téměř žádné daně. A nejen to, ze speciálních daňových odvodů, určených původně na rozvoj sportovních a dalších aktivit celé společnosti, si lidé z hazardu platili vlastní nákladné koníčky, jako chov koní ve vlastních dostihových stájích nebo svá závodní auta a podobně.

Lidé z hazardního byznysu dlouhé roky bezostyšně využívali minimálního daňového zatížení a téměř neexistující regulace a státního dozoru v této oblasti pro vlastní zisk a na úkor občanů této země. Nejenže neexistoval žádný státní dozor, ale ani žádná samoregulace. Hazardní baroni jako pan Valenta prostě neměli pořád dost. Nestačily jim stamilionové, prakticky nezdaněné zisky a luxusní apartmány v Monte Carlu. Jak se říká, když už se máte dobře, alespoň u toho nemlaskejte. A hazardní lobby mlaskala hodně hlasitě jako výsměch všem obyvatelům této země.

Byl to Matrix řízený zisky společnosti Sazka a panem Hušákem. Původní zákon o hazardu pocházel z roku 1990 a taky to u nás tak vypadalo: herny vytlačily z center měst běžné živnostníky a podnikatele, zvýšily v některých lokalitách zásadním způsobem kriminalitu a z lidí udělaly zadlužené gamblery závislé na státních dávkách. Podle informací Ministerstva financí hazard zničí a rozvrátí několik tisíc českých rodin každý rok.

Je tedy jen logické, že chceme dostat hazard pod kontrolu a na úroveň zdanění, která je běžná v ostatních zemích Evropy. Naším návrhem se z divokého východu, kde neplatí žádná pravidla, posouváme na západ. I proto ministerstvo financí chystá nový velký loterijní zákon, který má platit už od příštího roku. Ten cílí právě na patologické hráčství a zdanění hazardních her na internetu i nelegální provozovatele. Není pravdou, jak se nám snaží tvrdit pan Valenta, že platit vysoké daně z hazardu není obvyklé. Právě naopak, vyšší daně pro hazard platí i v jiných evropských zemích: v Polsku například až 50%, v Dánsku 45% a v Británii se rovněž zdanění v některých formách hazardu pohybuje okolo 50% zdanění. Rád bych podotkl, že sázkařské společnosti dále hrdě podporují Premier League a trapně nevydírají veřejnost tím, že přestanou dávat peníze na podporu sportu a další marketingové aktivity.

To, co nyní převádí pan Valenta, je jen cynické vydírání občanů a obyčejný politický lobbing. Valentovi totiž ve skutečnosti nejde o sport, ale jen o vlastní zisk. Ostatně to už předvedl i jako majitel fotbalového klubu, když byl v korupční kauze známé jako „Synot“ odsouzen za uplácení fotbalových zápasů. Asi opravdu není náhoda, že teď sponzoruje právě jablonecký fotbalový klub, který nově vede legendární Ivan Horník. Kapříci připluli, ale teď zas rychle odplují. Titanic se potápí, bárka jde ke dnu.

Není škoda, že lidé jako pan Valenta ze sportu odejdou. Ve skutečnosti totiž tihle lidé bojují proti sportu. Protože právě ty návrhy, proti kterým bojuje, přinesou do sportu více peněz. Vyšší odvody, které jsme prosadili a které platí už od letošního roku, dodají jen letos do státního rozpočtu o 1,8 miliardy korun navíc. Přilepší si ale i obecní rozpočty a Český olympijský výbor.

A právě tyto peníze chceme využít na financování neprofesionálního sportu a to hlavně dětí a mládeže. Ostatně prvoligové kluby budou zajisté schopny najít si nové sponzory, a to třeba i takové, kteří se nepodíleli na korupci ve sportu. Je proto jen dobře, když pan Valenta dodrží své slovo a ze sportu odejde. Zbytečné problémy si tím možná ušetří i sám. Už jednou musel kvůli korupci ve sportu platit pokutu 350 000 korun.

Konkrétní návrh zdanění v připravené novele

Nejvyšší sazba daně z hazardních her v našem návrhu novely zákona činí 35% a vztahuje se na technické hry (např. výherní hrací přístroje nebo videoloterní terminály).

Nižší daň ve výši 30% navrhujeme pro živé hry (např. karetní hry nebo ruletu), loterie a bingo.

Nejnižší sazbu ve výši 25% chceme pro kursové sázky, totalizátorové hry, karetní turnaje malého rozsahu a velké tomboly.

U technických her, tzv. jednorukých banditů rovněž zvyšujeme zpoplatnění jejich provozování.

Autor: Andrej Babiš | karma: 38.63 | přečteno: 4165 ×
Poslední články autora