Kdo zbytečně plácá o DPH?

8. 02. 2016 14:46:21
Snížit DPH na točené pivo a nealkoholické nápoje v restauracích na 10 procent mě nenapadlo v zoufalství, jako když ODS s TOP 09 populisticky přemýšlí, jak zastavit propad svých preferencí.

Naopak, jde o rozpočtově zodpovědný a promyšlený návrh, který má, mimo jiné důvody, hospodské motivovat k placení daní. Nižší DPH na točené pivo v restauracích stát ročně vyjde na 160 milionů korun.

Částka u piva vychází z posledních údajů výběru daně za spotřebu točeného piva. A právě tady všichni dobře uvidí, jak moc se u nás na daních nejen v restauračních službách podvádí, a proč tedy potřebujeme zákon o elektronické evidenci tržeb (EET). Kdybychom totiž částku počítali z celkové spotřeby točeného piva, připravila by nižší DPH stát o 2,3 miliardy korun. Jenže jak ukazuje číslo spočítané z odvedené daně za čepované pivo, přijde stát o řádově nižší částku. Ne všichni hospodští jsou plátci DPH, ale tento rozdíl je způsoben i tím, že někteří hospodští nepřiznávají veškeré tržby a tudíž neodvádí celou DPH nebo se tím registraci k DPH úplně vyhnou.

Nižší DPH na točené pivo v restauracích není populistický předvolební slib. Ani tím nepodporuji alkoholismus, jak mě někteří napadají, protože zřejmě neumí počítat, nebo jen chtějí kritizovat za každou cenu. Snížení sazby DPH navrhuji právě kvůli hospodám, které nebudou mít po zavedení EET slevu na jídlo. Je bláhové si myslet, že snížením DPH na točené pivo výrazně stoupne konzumace alkoholu a zvýší se počet závislých na něm. I kvůli těmto obavám jsem se sešel s národním protidrogovým koordinátorem panem Vobořilem. Vážím si a podporuji jeho aktivity v boji s drogovou závislostí, hazardem a alkoholismem. Nicméně, můj návrh nevede k podpoře konzumace a snížení ceny piva, ale má pomoci malým českým hospůdkám, kterých je v Česku přibližně 40 tisíc a zaměstnávají 167 tisíc lidí, více než 50% z nich neprodává teplé jídlo, takže jejich hlavní příjem tvoří prodeji piva.

Zároveň tak můžeme ověřit, zda se potvrdí předpoklad, že nižší zdanění povede k vyšším odvodům daně, protože se podnikatelům nevyplatí podvádět.

Ostatně pochválit by mě měla i ODS. Její předseda Petr Fiala si na sněmu strany postěžoval, že si po zavedení EET už nezajde ani na pivo, protože zaniknou tradiční české hospody. Rád bych ho proto tímto ujistil, že si na pivo zajde i po zavedení EET. A také, že i díky nižší DPH na točené pivo, hospůdek možná i přibude.

Dalším, kdo na konci minulého týdne neznale kritizoval, byl lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka. Ten říká, že když navrhoval nižší daň na pivo on, tak jsem byl proti kvůli schodku státního rozpočtu. Není to pravda. Jurečka navrhoval nižší spotřební daň na všechno pivo, tedy i na to lahvové. Jenže já nechci podporovat pijáky. Nižší DPH na točené pivo pomáhá naopak hospodským, kteří se obávají o své živnosti. Poslední, kdo přispěchal s doporučením na změnu sazby DPH, byl pan premiér, který se asi inspiroval na Slovensku, kde Ficova vláda díky zavedení kontrolního hlášení a elektronické evidenci tržeb vybrala o 2 miliardy eur víc na daních, proto teď v předvolební kampani může snižovat DPH na základní potraviny. Nemám nic proti snižování DPH u základních potravin, ale nejdříve musíme právě pomocí kontrolního hlášen a elektronické evidence tržeb zajistit výší výběr daní a až pak můžeme jednorázově snížit DPH na základní potraviny. Sleva by přišla na 5,2 mld. Kč ročně.

Původní podpůrný návrh zákona o EET počítá se snížením sazby DPH u jídla a nealkoholických nápojů. Nově navrhuji nejen nižší DPH na točené pivo, ale svůj návrh jsem doplnil ještě o snížení sazby DPH u nealkoholických nápojů z 21% na 10%. A opět nejde o nepromyšlený a nepropočítaný tah. Snížení sazby DPH u nealkoholických nápojů a vody přijde státní pokladnu na 65 milionů korun. Ani v tomto případě nejde o závratnou částku, jíž by rozpočet nezvládl. Zároveň je pravda, že by nebylo logické, kdyby pivo mělo nižší sazbu DPH než voda a limonáda.

Byla to totiž právě pravicová ODS, za jejíž vlády došlo k výraznému nárůstu daní. Od roku 2006 do roku 2013 vzrostla snížená sazba DPH z 5 na 15%, čímž stát vzal z peněženek každé české domácnosti 1000 korun měsíčně. Zavedením 15 % sazby DPH se Česká republika zařadila mezi země s nejvyšší sazbou DPH na potraviny, knihy a léky, což jsme částečně napravili zavedením snížené sazby DPH na knihy, léky a dětskou výživu, která platí od minulého roku.

Nicméně zůstává fakt, že Česká republika má třetí nejvyšší sníženou sazbu DPH i na potraviny v Evropě. Vyšší sníženou sazbu DPH na potraviny má už je jen Dánsko (25%) a Maďarsku (18%). Mým cílem do budoucna proto je udělat ze tří sazeb DPH (21 % základní, snížená 15 % a 10 % na léky, knihy a dětskou výživu) pouze dvě. Základní 21% a sníženou 10 % sazbu DPH. To zjednoduší výběr DPH a současně zlevní potraviny i základní spotřebitelský koš.

"Po zveřejnění mého návrhu se mezi lidmi rozšířila informace, že snížení DPH u točeného piva není možné, jelikož to zakazují předpisy EU. A že to vím a že to jen tak hraju. Nehraju a točené pivo skutečně může být, na rozdíl od piva prodávaného v obchodech, ve snížené sazbě DPH. Kdo nevěří, ať jde na tento odkaz:

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX:32009L0047

kde se mimo jiné dozví, že:

Vzhledem k tomu, že pokud jde o dodání alkoholických nebo nealkoholických nápojů v rámci restauračních a cateringových služeb, může být odůvodněno stanovení rozdílného zacházení s těmito nápoji ve srovnání se zacházením stanoveným v rámci dodání potravin, je vhodné výslovně stanovit, že členský stát může zahrnout nebo vyloučit dodání alkoholických nebo nealkoholických nápojů, pokud uplatňuje sníženou sazbu u poskytnutí restauračních a cateringových služeb uvedených v příloze III směrnice 2006/112/ES."

Autor: Andrej Babiš | pondělí 8.2.2016 14:46 | karma článku: 32.33 | přečteno: 3086x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 620 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.80 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 88 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5603
Podnikatel, okolnostmi (a českými politiky) donucený jít do politiky.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...