Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Spropitné do kapsy číšníka EET evidovat nebude

15. 08. 2016 9:03:12
Poslední dobou se v novinách strhla bouře ohledně spropitného. Prý bereme lidem možnost svobodně vyjádřit spokojenost s obsluhou v restauraci (nebo jinou službou).

Chceme evidovat a zdanit každou korunu a vzít číšníkům nebo servírkám ten drobný přivýdělek k jejich mzdě.

Jak už to tak bývá, pravda je jinde a ten, kdo to píše, nebo říká, nezná zákony, které tu platí už 23 let.

Fakt první - spropitné bylo, je a bude příjmem, který podléhá zdanění. Tak tomu je minimálně po dobu existence České republiky od ledna 1993. A proč? Protože daně mají být jednoduché a férové. A spropitné je prostě příjem jako každý jiný.

A že jej v realitě (nejspíš) nikdo nezdaňuje? Všichni si na to zvykli a nikdo to neřeší. Je to dobře nebo špatně? To ať si každý odpoví sám. Mimochodem, v USA, kde mají k placení daní trochu jiný přístup, existuje na spropitné dokonce několik daňových formulářů. My nic takového zavádět nechceme.

Fakt druhý - v EET bude nutno evidovat všechny příjmy z podnikání (samozřejmě pokud budou v hotovosti, kartou, a podobně). Proč? Aby to bylo jednoduché.

Takže, jak je to s tím spropitným?

1. Jestliže si ho nechává číšník nebo barman, tedy zaměstnanec?! Nic se nemění. Pořád to stejné. Tedy - neeviduje se!! Ano, čtete správně, neeviduje se. Což neznamená, že by se nemělo danit. Ale jak už bylo řečeno, to tu platí roky a každý si to dělá po svém.

2. Jestliže je spropitné zákazníkem hrazeno z platební karty, ale majitel pak celou částku zahrne do mezd zaměstnancům? Opět se neeviduje. Tedy nemusí, dobrovolně může.

3. Nechává-li si spropitné plně nebo částečně majitel restaurace? Eviduje se. Ano, tento případ může být v praxi poněkud kostrbatý, protože účtenka za konzumaci už bývá vystavena, ale odpovídá to principu, že to je příjem z podnikání, tedy tržba, která se má evidovat. I když se jmenuje spropitné.

Co říct závěrem, snad jen to, si těchto pár řádek přečtou novináři s ekonomickým vzděláním i bez něj, konečně pochopí, co se tu chystá za tu „revoluční změnu“ a nebudou už strašit barmany a číšníky nesmysly a polopravdami. Ať si každý dává spropitné, jaké chce - je to součást naší kultury a vhodný způsob, jak ocenit obsluhující personál. Systém, který chceme zavézt, na tom nechce nic měnit.

Autor: Andrej Babiš | pondělí 15.8.2016 9:03 | karma článku: 29.63 | přečteno: 4967x

Další články blogera

Andrej Babiš

Pojďte se vsadit, že o mně do voleb nevyjde jediný pozitivní článek

V poslední době neustále narážím na komentáře o tom, že představuji ohrožení demokracie. Vzniká jich fakt hodně. Totožných obsahově i formálně. Už se to ani nedá číst.

20.7.2017 v 17:31 | Karma článku: 33.05 | Přečteno: 982 | Diskuse

Andrej Babiš

České zdravotnictví nekolabuje, potřebuje ale systémové změny

Situace v českém zdravotnictví je mnohem méně dramatická, než jak se nám snaží namluvit například prezident České lékařské komory Milan Kubek. České zdravotnictví nekolabuje

2.8.2016 v 11:14 | Karma článku: 43.72 | Přečteno: 7028 | Diskuse

Andrej Babiš

Vnadná blondýna, daňové přiznání a evidence tržeb

Víte, co má společného internetová seznamka s daňovým přiznáním? Nedá se na ně vždycky stoprocentně spolehnout.

13.6.2016 v 17:53 | Karma článku: 25.69 | Přečteno: 1899 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Vladimír Janák

Hledáte na Googlu? Mluvte na něj!

Aplikaci Google máte ve svém mobilu patrně i Vy. Stačí kliknout a napsat, co chcete vyhledat na internetu. Může to být jednodušší a rychlejší? Ano může.

21.7.2017 v 13:57 | Karma článku: 4.30 | Přečteno: 216 | Diskuse

Hana Stastna

Návrat k výživné pravdě a plnotučné lásce jde jako po másle

„Kdybych já měl, co bych já chtěl, já bych si nestejskal: krajíc chleba a kus másla, já bych si zavejskal,“ hlásá stará lidová písnička z Klatovska. Hospodyňky i novináři se podivují nad překotným zdražováním másla.

21.7.2017 v 9:14 | Karma článku: 16.54 | Přečteno: 715 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Proč líp už být nemůže

Je to jen několik málo dnů, co můj manžel napsal článek o aktuálním stavu ekonomiky. Přesněji řečeno o tom, že období ekonomické hojnosti a růstu už narazilo na své limity.

21.7.2017 v 8:00 | Karma článku: 46.41 | Přečteno: 11269 | Diskuse

Eva Kislingerová

Není dotace, jako dotace

Jsem si jista, že pokud by si dal někdo práci s vyhledáváním nejčastěji frekventovaných slov v domácí politice a hospodářství, na jednom z prvních míst by se nepochybně objevil termín „dotace“.

20.7.2017 v 21:28 | Karma článku: 11.51 | Přečteno: 405 | Diskuse

Pavel Vítek

Lithium na Cínovci aneb Nenechme si rozvrtat republiku, aniž bychom z toho něco měli

Češi ze svého bohatství musí něco mít! Měla by se o těžbu lithia starat státní firma? Jaké poplatky bychom měli zavést, aby to pro nás bylo výhodné? A nevedou tyto otázky spíš jen k iluzi, které padne za oběť jen český občan?

20.7.2017 v 13:20 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 748 | Diskuse
Počet článků 88 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5453
Podnikatel, okolnostmi (a českými politiky) donucený jít do politiky.

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.