Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Správně. Ovšem za snížení dluhu nemohla tato vláda. Ta nasekala za pouhé dva roky schodek rozpočtů 160 mld. Kč. To je vizitka vlády!!! (Mimochodem: Pan Kalousek měl za roky 2007 a 2008 sumární schodek jen poloviční.)

Celkový rozpočtový schodek ovlivňují (kromě rozpočtu) zejména dlouhodobě realizované akce (soudy, arbitráže) a dále účetní machinace. Možná to nevíte, ale pak byste měl mlčet. Kromě účetnictví ho nerozpočtovými příjmy současné vlády prakticky neovlivňují. Tedy ani ta Vaše (to velké V je tam správně).

1 0
možnosti
Foto

Současná vláda to dorovná jiným způsobem. "Boj proti korupci" s sebou nese taková omezení, že jsou prakticky znemožněné investice a to i ty, které jsou potřebné. K tomu hlouposti jako je centrální zadávání, povinnost používat jen jedno e-tržiště a teď staronový prakticky nefunkční NEN. Bude otázkou, jestli se státní správa dříve utopí v byrokracii nebo zajde na úbytě, protože nebude schopna pořídit nic, kancelářským papírem počínaje, přes počítače a auta a velkými investicemi konče. Zajímavé je, že ty "prohýřené" tiskárny nalezené na jakémsi ministerstvu byly vyváženy obrovskými výdaji v centrálním zadávání nařízeném usnesením vlády. Jestli není lepší koupit drahé tiskárny a polovinu z nich zahodit, než zaměstnat armádu lidí, aby se pokusili sehnat co nejlevnější tiskárny, i když jim to trvá dva roky, protože musí dodržet přesné podmínky. Směšné je, že centrální zadávání je podle nařízení vlády právě u výrobků, u kterých je na trhu tak obrovská konkurence, že snížení ceny je možné jen na úkor kvality. Ale co už, účelné využití zjevně není na pořadu dne. :-/

0 0
možnosti

Myslím, že pan Caha popsal dostatečně skutečnost, která není tak růžová jak nastínil ministr Babiš.

Převedení peněz ze státních rezerv ve výši 100 mld. v roce 2014 a porovnání schodku s HDP v roce 2015, který byl ovlivněn dočerpáváním dotací EU došlo k tomuto kouzlu, že procentuální poměr schodku proti HDP se na konci r. 2015 snížil.

Ovšem absolutní hodnota zadlužení opět stoupla.

Je to velmi špatný stav hospodaření při růstu HDP cca 4,5%, který se již asi nebude opakovat a podobné kouzlo pro mentálně slabší jedince již v příštím roce nepůjde realizovat.

Přiznejme však p. Babišovi aspoň malou zásluhu v tom, že často korigoval zpovykané sociální demokraty, jinak by deficit byl mnohem vyšší.

2 0
možnosti

Přiznávám panu Babišovi m a l o u zásluhu. Velmi malou. Proto je ministem financí, aby neustupoval.

0 0
možnosti

P73e90t40r 86D95o78b49r20ý

15. 2. 2016 14:29

Každý rok náš stát hospodaří se schodkem a tedy si na svoji existenci každoročně půjčuje další peníze. Tím se logicky každý rok zvyšuje celkový státní dluh. Kdo říká že se dluh tímto způsobem snižuje je lhář. Škoda že jsou mezi námi i lidé kteří jsou takovýmto lžím schopni uvěřit.

.

Cituji ....."Od mého nástupu na Ministerstvo financí se tedy podařilo z dluhu umazat 4 procentní body."

7 0
možnosti
Foto

Dalším řešením je vybrakovat rezervy - čímž dojde k mírnému snížení - a pak to demonstrovat jako senzaci.

2 0
možnosti
Foto

A opravdu myslíte, že všichni jsou tak nízkého chápání, že vám budou na toto skákat?

9 0
možnosti

A co konkrétně byste ministrovi financí vytkl jako lež?

1 0
možnosti

Pěkný gól. Akorát že vlastňák.

6 0
možnosti

Chlubit se, ze v obdobi velkeho rustu klesa pomer dluhu a HDP je ciry populismus.Kdyz totiz roste HDP, musel byt rust dluh stejnym tempem, aby se vyse uvedena velicina nezlepsila. A protoze v obdobi rustu se ma setrit a hospodarit s prebytkovym rozpoctem, pak logicky by mel i klesat dluh vuci HDP. Podstatne je, ze v obdobi extremniho rustu je velky jak deficit rozpoctu, tak se zvysuje dluh. Babis - jako podnikatel by nam mel vysvetlit, proc se dluh nezmensuje v absolutnich cislech.

11 0
možnosti

V roce 2008 za účinkování nejlepšího ministra financí na zeměkouli Kalouska rostlo HDP zhruba stejně rychle, jako loni. Přesto Kalousek tehdy zvýšil státní dluh o 105 mld., zatímco Babiš loni jen o 10 mld.

1 5
možnosti

Veřejný dluh je jistě zajímavá makroekonomická veličina, ale je jen jednou z mnoha.

A tak nevidím důvod z ní udělat posvátnou krávu.

To udělala jen pravice, aby pak s pomocí nesmyslných škrtů ponořila ČR do 7 let opakovaných recesí a samotný dluh tak zvýšila o polovinu.

Že šetření státu nevede k úsporám věděl už J.M.Keynes (a že mezi mikro- a makroekonomikou je řada rozdílů), ale nevidí to ani paní kancléřka s jejími řečmi o ctnostech švábské hospodyňky ani její ministr financí Schauble.

Tak co máme chtít od médií?

0 8
možnosti
Foto

Pane Babiši, jsme normální hlupák, tedy občan. Jak je to tedy s tím dluhem? Tedy je to prý nejdůležitější ekonomický ukazatel. Pardon, makroekonomický ukazatel. Dobrá. Já tady čtu, že Rakousko a Německo je více zadlužené než my. A proč se tedy občanům těchto zemí daří lépe? Nám se daří hůř, ale jsme přitom lepší? Tedy jako Česká republika. On by jeden mohl přijít na myšlenku, že ekonomická úroveň naší republiky nemá nic společného se životní úrovní jejich občanů. Takže Vy jste tedy ta republika a my jsem občané. Že jo. Ano, to je jistě velmi pozitivní zpráva. Nehodlám ji také znevažovat, protože asi odpovídá pravdě. Asi jí také věříte. Jak jinak. Ale jak to mají chápat občané? Ještě jednou, občané. Ne mediální pracovníci. Ti vyrábějí jen to, za co jsou placeni. Normální občan je jen špatně placen za to, aby se nejen udržel při životě, ale také asi jen splnil vaše představy o makroekonomických ukazatelích. Ano, to je opravdu pozitivní zpráva a není dobré ji vyvracet, či dokonce ji měnit v negativní. Přineslo by to jen zmatek.

2 0
možnosti

Občané Rakouska a Německa se mají lépe, protože mají příznivější vztah mezi produktivitou práce a mzdami.

To s veřejným dluhem nijak nesouvisí a potvrzuje to i můj názor, že to sice zajímavý makroekonomický ukazatel je, ale že důležité jsou i ukazatele další a že nemá dobrý smysl postavit si veřejný dluh na piedestal a chodit se mu klanět.

4 0
možnosti
Foto

Mám to chápat, tak že pan Babiš chválí politiku předchozích vlád? Jelikož ty mají větší podíl na případném snížení dluhu, než aktuální vláda. Jednoduše proto, že případná opatření se odrážejí na výsledku až v budoucnu. To jistě pan Babiš, jako podnikatel dobře ví. Takže bude zajímavé sledovat, jak si ČR povede za 2-3 roky, jelikož to již bude výsledkem dnešní politiky. A ani to nelze říci s určitostí, protože vše taky ovlivňuje aktuální cyklus, zda je ekonomické prostředí v recesi, nebo v růstu.:-P

10 0
možnosti

P65a50v17e10l 18H12e49k

15. 2. 2016 12:03

Absolutní číslo si strčte do řiti, pane ministře. Máte vyrovnanej rozpočet? Nemáte! Takže dál zadlužujete, vy kecko!

14 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS