Andrej Babiš

Máme slavit Dalíkovo zatčení?

9. 10. 2012 7:45:36
Zadržení Marka Dalíka přijímá většina národa jako dobrou zprávu: takže na něj taky došlo. Je fakt, že někdejší pravá ruka Mirka Topolánka uměla žít na vysoké noze a ze svého angažmá premiérova poskoka vytěžila opravdu maximum (mluví se až o miliardách). Ambiciózní muž, který šel za svým cílem - zbohatnout na politice a na veřejných zakázkách. Bude teď za svůj pocit nedotknutelnosti pykat? Odhadovat odpověď je zatím opravdu předčasné, odhadnout se dá ale něco jiného.

Shrňme si jen fakta z poslední doby. Policie v minulých dnech zadržela náměstka ministra práce Vladimíra Šišku, ministr Jaromír Drábek (TOP 09) dva dny na to rezignuje, tudíž přiznává jakousi vinu za činy svého nejbližšího spolupracovníka.

Netrvá to ani týden a policie si dojde pro symbol korupce vlády Mirka Topolánka, Marka Dalíka. Oslabena je tedy TOP 09 i ODS, jejíž stávající předseda byl místopředsedou v Topolánkově vládě a je tedy téměř nemožné, že o ovlivňování premiéra a vládních zakázek ze strany Marka Dalíka nevěděl (věděli o něm všichni).

Máme ani ne týden do krajských a senátních voleb a známe scénář z Hradu: Nečas ve volbách pohoří, na podzimním sjezdu ODS nabídne svůj post k dispozici a do prezidentských voleb povede stranu osoba vybraná Václavem Klausem (a schválená budoucím prezidentem Milošem Zemanem).

Dalíkovo zatčení může tedy znamenat i něco jiného než skvělou práci orgánů činných v trestním řízení. Může jít o vztyčený prst lobbistům, kteří měli pré za Topolánkovy vlády a politiku nějakým způsobem (přes Tluchoře a spol.) ovlivňují dodnes. Ten vztyčený prst říká: pozor, pánové, může dojít i na vás. Teď tu budeme vládnout my.

Kdo je to my? Z výše uvedeného vyplývá, že jde o pohlaváry, kteří se zde živili na pozadí takzvané opoziční smlouvy. Ti si teď připravují prostor pro převzetí moci.

Jsem asi poslední, kdo by chtěl Marka Dalíka jakkoli obhajovat. Stejně jako další podnikatelé vím, čeho a za jak vysoké částky se tu pod krytím Mirka Topolánka právě především v souvislosti s veřejnými zakázkami dopouštěl. Pořád věřím a doufám, že jeho zatčení bude dalším úspěchem policie a státních zástupců. S oslavami bych byl ale opatrný, nejsem si totiž jistý, jestli to, co se na nás na Hradě chystá, bude lepší než éra Dalíka s Topolánkem.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO 2011

Autor: Andrej Babiš | karma: 28.59 | přečteno: 2572 ×
Poslední články autora