Pozitivní záblesk Klausovy amnestie

Najít něco pozitivního na Klausově novoroční amnestii není úplně jednoduché. Argument, že se uvolní přeplněné věznice, je samozřejmě slovy kla(u)sika "prázdný a falešný". Od odborníků víme, že se stejně polovina amnestovaných dříve či později do věznic vrátí. A cestou přidělají práci policii, státním zástupcům a soudcům, kteří už je jednou poslali tam, kam patří.

Pak už jsou tu již známá a mnohokrát popsaná negativa: další facka společnosti, která se Klausovou amnestií ujistila, že krást a podvádět se u nás prostě vyplácí, ťafka obětem krádeží, podvodů a tunelování, které po Klausově amnestii ztrácejí nárok na odškodné z probíhajících případů, jejichž hlavní protagonisty pan prezident učinil preventivně nevinnými. Něco málo pozitivního ale Klausova amnestie přece jenom přinesla. Co?

Omilostněním korupčníků a podvodníků kauz z 90. let nám pan prezident definitivně potvrdil, co je zač, jaké jsou jeho hodnoty a priority. Pomohl tak možná mnoha lidem v rozhodování při volbě příští hlavy státu. Třeba si někteří voliči řeknou, že už nechtějí mít nic společného s Klausovou érou a s těmi, kteří ji zde pomáhali spoluvytvářet. To je možná jedno pozitivum, ale ne to nejzásadnější.

Mnohem pozitivnější je aktuálně to, co Klausova amnestie přinesla ve veřejném prostoru. Lidé se probouzejí z letargie, kterou jim přináší akceneschopná Nečasova vláda, a začínají zase přemýšlet, co je hlavní příčinou zdejšího marasmu a jak se této příčiny zbavit.
O amnestiích se diskutuje v médiích, na sociálních sítích, protikorupční iniciativy spolupracují s některými senátory při sepsání ústavních stížností a veřejný prostor (na rozdíl od Sobotky a Zaorálka, kteří Klause při poslední volbě podpořili) zase začíná dávat smysl.
Václavu Klausovi se zkrátka jeho amnestií povedlo to, co si nikdy nepřál: aktivizovat veřejnost, aby se semknula a více angažovala v politice. Třešničkou na dortu pak je, že se mu ji podařilo aktivizovat a stmelit proti sobě samému.
Václav Klaus chtěl udělat tlustou čáru za krádežemi z 90. let tím, že je posvětí. Zdá se ale, že společnost teď mnohem raději udělá tlustou čáru za Václavem Klausem.
Andrej Babiš

Autor: Andrej Babiš | pondělí 7.1.2013 13:06 | karma článku: 48,08 | přečteno: 27005x