Andrej Babiš

ČSSD ohrožuje Zeman na Hradě, ODS ohrozí Klaus mimo Hrad

30. 01. 2013 9:34:29
Máme se bát předčasných voleb? Využije TOP 09 současné popularity Karla Schwarzenberga a přidá se k těm, kteří chtějí předčasné volby? Představuje Miloš Zeman na Hradě větší nebezpečí pro pravici, nebo pro levici? Má se víc obávat ČSSD, ODS nebo Karolína Peake? A pomůže Miloš Zeman do sněmovny nějakým mimoparlamentním stranám? Těžko dneska odhadovat, co byly jen řeči v prezidentské kampani a co má nový prezident opravdu za plány. Něco se však již dnes odhadnout dá.

1. Přesto, že Miloš Zeman dává hlasitě najevo své opovržení stranou LIDEM, která drží Nečasovu vládu, aniž by ve volbách získala jakýkoli mandát, nedá se předpokládat, že by se mu z Hradu podařilo nynější koalici rozložit. Právě poslanci a ministři strany LIDEM se budou snažit ve vysoké politice udržet co nejdéle. Jsou v ní totiž naposledy. Stejný zájem má největší koaliční strana ODS, jejíž preference jsou rekordně nízko.

2. První místopředseda a faktický šéf TOP 09 Miroslav Kalousek sice už na ČT řekl, že když není Schwarzenberg prezidentem, mohl by být premiérem, ale tuhle větu bychom spíš měli brát jako vzkaz. Vzkaz pro Karla Schwarzenberga, že má v čele TOP 09 pokračovat (Schwarzenberg chtěl původně s politikou skončit před volbami v roce 2014), vzkaz pro voliče, že mají pokračovat v podpoře Karla Schwarzenberga a TOP 09 (přesto, že v očích voličů je kníže jako předseda topky a kníže jako kandidát na prezidenta něco úplně jiného). Hlavně jde pak o vzkaz koaličním partnerům: momentálně jsme stranou s nejsilnějším lídrem v koalici my. Pro nás všechny pak jde o vzkaz, že koalici rozpad nehrozí a že Miroslav Kalousek zkusí v roce 2014 své politické štěstí v zákrytu za Karlem Schwarzenbergem i napodruhé.

3. Ačkoli Miloš Zeman v kampani hodně hlasitě opakoval, že je levicovým kandidátem, nebude jeho prioritou potopit pravicovou vládu (i když o to bude svými hlasitými bonmoty naoko usilovat), ale připravit si vládu následující tak, aby mu co nejvíce vyhovovala. Největším nebezpečím je tak Zeman na Hradě paradoxně pro Bohuslava Sobotku. Pokud ten nebude plnit Zemanova očekávání, tak se prezident bude snažit ČSSD oslabit a dovést do sněmovny svoji stranu SPOZ. Ta pak po volbách může s oslabenou ČSSD (a s jejím novým předsedou, který bude více nakloněný Zemanovi) snadno sestavit koalici. Tuto koalici pak bude potichu či hlasitě podporovat KSČM. Mimochodem, koalice ČSSD, KSČM a SPOZ už úspěšně funguje ve Zlínském kraji, koalice ČSSD a KSČM v dalších devíti krajích...

4. Prémiová otázka je, co udělá Miloš Zeman na Hradě (a Václav Klaus v podhradí) s českou pravicí. Tlak na Nečasovu vládu bude enormně veliký, ale spíše než nějaké další rozmíšky se dá čekat, že se pravice (nebo její zbytky) spíše semknou. Do dění v ODS se bude určitě snažit zasahovat Václav Klaus, který také bude dle vlastního vzoru hledat "autentického lídra české pravice" (Kuba? Mach? Chalupa? Bém?). Scénář v ODS bude tedy podobný jako u ČSSD. Dá se očekávat, že se část ODS, která nesouhlasí s Václavem Klausem, přimkne k TOP 09 a bude spolu s Kalouskem spoléhat na Karla Schwarzenberga, že stranu vytáhne k co nejlepšímu výsledku v parlamentních volbách.

5. Ještě asi dlužím odpověď na dotaz, zda se má víc bát ČSSD, ODS nebo Karolína Peake. ČSSD by se měla obávat Zemana na Hradě, ODS se musí obávat Václava Klause mimo Hrad a Karolína Peake? Ta se musí jen bát, aby byla zase včas na správném místě a přimkla se na stranu vítěze.

Andrej Babiš

Autor: Andrej Babiš | karma: 21.88 | přečteno: 888 ×
Poslední články autora