Andrej Babiš

Počkáme, až dorazí opravdoví paraziti?

29. 03. 2013 11:00:58
Česká republika je zemí malých rodinných firem. Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět lidí, jsou u nás největším zaměstnavatelem a tvoří více než 95 procent všech podniků. To jsou holé statistiky. Celkově jsou u soukromých podniků zaměstnány dvě třetiny z 3,8 milionu všech zaměstnanců. Dva a půl milionu zaměstnanců a jejich rodiny jsou tedy závislé na tom, jak se daří živnostníkům, podnikatelům, tuzemským a zahraničním firmám.

Nechci se účastnit politických bojůvek o to, kdo na kom parazituje a naopak. Jsem přesvědčen, že politici parazitují na společnosti, ať jsou z ČSSD, ODS či jiných stran. Budu psát o tom, co je mi blízké a o čem na rozdíl od těch, kteří o živnostnících, podnikatelích a zaměstnancích jen mluví (pokud se nepletu, tak Nečas ani Sobotka nikdy nepodnikali, natož aby někoho zaměstnávali), něco vím.

Našich 176 tuzemských firem zaměstnává bezmála 25 tisíc lidí. Platíme stovky milionů na daních (v roce 2011 to bylo 800 milionů) a miliardy na odvodech za zaměstnance. Pokud se jedné firmě nedaří, pomůže jí jiná, která je právě úspěšná. A v neúspěšné firmě se hledá kámen úrazu, dokud se nenajde. Máme tedy propracovaný systém, kde mohou silnější pomoci slabším.

Většina malých firem a živnostníků ovšem takové možnosti nemá. Zvýší-li příští vláda daně firmám a živnostníkům, budou malé české firmy, tedy ty, na kterých dnešní ekonomika a zaměstnanost v Česku stojí, postupně propouštět a zavírat provozy. To samé se pak stane i nám. Silnější firmy se stanou slabšími a slabé provozy budeme muset zavírat. Pokud si někdo myslí, že ze zavřených provozů a lidí na pracovních úřadech získá vyšší daně, tak se velmi jemně řečeno mýlí.

Neakceschpná Nečasova vláda české ekonomice škodí, sociální demokraté se po volbách postarají, aby ji definitivně pohřbili. Živnostníci, kteří podle jejich "odborníků" parazitují na zaměstnancích tím, že se starají o sebe, půjdou po zvýšení daní na pracovní úřady, to samé se stane zaměstnancům soukromých firem, které by podle sociálních demokratů mohly platit víc.

Jenže komu a za co? Politikům, kteří za dvacet let nezvládli opravit jedinou dálnici (pokud se té ostudě dá tak říct) spojující západ s východem? Politikům, kteří nechápou, že pro podnikání a prosperitu jsou nejdůležitější pravidla, co nejnižší míra byrokracie a funkční dopravní síť? Politikům, kteří v životě nepracovali, prolézali sekretariáty, celý život žvanili a nic ze svých slibů nesplnili? Před těmi se máme sklonit, věřit, že nás vyvedou z krize a povedou k prosperitě?

Co tedy zbývá nám, kteří zaměstnáváme lidi, odvádíme daně do systému a ještě stále se zde snažíme něco vyrábět a budovat? Můžeme čekat, až nás "politické osobnosti" typu pana Mládka ze země vyženou, až se poslední zdejší fabriky zavřou a naši zaměstnanci půjdou na pracák. Můžeme se ale také spojit a vysvětlovat lidem - zaměstnancům, nezaměstnaným, studentům, ženám na mateřské i důchodcům - že ČSSD pro ně žádnou spásou není a nebude.

Až totiž tato strana zvýší všechny daně, tak tu nezbude nikdo, kdo by je platil. Nebude tu nikdo, kdo by přispíval na důchody, na nemocné a sociálně potřebné. A pokud bude mít náhodou někdo nějaké úspory? ČSSD je zdaní nebo rovnou po vzoru Kypru zabaví.

Nechci nikoho strašit. Jen na rozdíl od našich politiků vím, o čem mluvím. Zaměstnáváme lidi, platíme sociální a zdravotní, naše firmy platí daně v Česku. Řídíme se tím, co tu politici nastavují a už moc manévrovacího prostoru nemáme. Až sociální demokraté utáhnou šrouby ještě víc, budeme se muset poohlédnout do míst, kde je k podnikání více možností a prostoru. A nebudeme sami. Pak se ukáže, jestli ti Mládkovi paraziti nebyli náhodou na rozdíl od parazitů typu pana Mládka užiteční.

Andrej Babiš, podnikatel, předseda hnutí ANO

Autor: Andrej Babiš | karma: 48.33 | přečteno: 24321 ×
Poslední články autora