Andrej Babiš

Nečas končí, protože nezvládl své okolí

18. 06. 2013 18:34:19
Premiér Petr Nečas učinil v nastalé situaci jediný možný krok, který udělat mohl: ohlásil svoji rezignaci, a tím i pád celé vlády. Není pochyb o tom, že Nečas měl snahu očistit svoji stranu od kmotrů. Stal se ale obětí své vlastní neschopnosti řídit své nejbližší okolí.

Jeho pád a celá aféra kolem policejních zásahů v nejvyšších patrech politiky je důkazem, že ODS je nereformovatelná strana s vazbami na kmotry a lobbisty, které již nelze zpřetrhat.

Jméno nominanta na předsedu vlády a ODS Martina Kuby, který je reprezentantem jihočeského kmotra Pavla Dlouhého, jen potvrzuje fakt, že občanští demokraté nemají přijatelné a veřejností akceptovatelné osobnosti na premiérský post.

Rozložená ODS tak dává veškerou moc do rukou prezidenta, který (jistě i s poradním hlasem bývalého prezidenta) bude prakticky sestavovat budoucí přechodnou vládu.

Petr Nečas doplatil na to, že (a to bychom měli ocenit) rozvázal ruce státním zástupcům a policii. Paní Nagyová pro něj dělala špinavou práci, stýkala se s lidmi a dohadovala kšefty, kterých se Nečas účastnit nechtěl.

Za občasný dárek v podobě kabelky a za náklonnost premiéra plnila funkci, kterou Marek Dalík plnil pro Mirka Topolánka. Dalík se ovšem s kabelkami nespokojil, podle médií kradl v miliardách. A Topolánek se žádného odporu ze strany orgánů činných v trestním řízení bát nemusel, protože si nejvyšší zástupkyni Veseckou a přes ní celou „justiční mafii“ řídil napřímo.

Není úplně jasné, zda se vyšetřování policie dotkne takzvaných politických podnikatelů typu Janouška, Rittiga a dalších. Určitě se ale nedotkne nejvyšších kmotrovských sfér, které reprezentoval (a možná ještě reprezentuje) bývalý šéf ČEZ Martin Roman.

Pokud ale případ Petra Nečase přece jen otevře i tyto starší výše zmíněné kauzy, může odstupující premiér ještě i po svém odchodu nakonec přispět k očištění české politiky.

Autor: Andrej Babiš | karma: 43.72 | přečteno: 9559 ×
Poslední články autora