Pozdní probuzení pokrytecké ODS

Strana, která v Česku úspěšně založila kmotrovský systém a dodnes živí takzvané politické podnikatele, dostala spásný nápad. Svůj program „Antibabiš“ (jiný nemá) chce zanést i do legislativy.

Předloží prý novelu, podle které by se výběrových řízení nemohly účastnit firmy napojené na veřejné činitele. Kmotři, jejichž firmy jsou napojené na ODS, mohou být tedy v klidu. Jde totiž o „činitele neveřejné“.

Přesto, že je takový návrh populistický nesmysl (kdo a jak bude napojení firmy na veřejného činitele dokazovat?), dovolímsi s lehkým nadhledem zareagovat. ODS je přímo synonymem pro napojení byznysu a politiky.

To propojování začalo někdy během privatizací v 90. letech. Bács a Sinha (rozuměj patnáctimilionový dárek pro ODS od kluků z Třineckých železáren) byl takový první jasnější případ. Pan Klaus to ale tehdy vyhodnotil tak, že „jedeme dál“, tak se jelo dál, ale o něco sofistikovaněji.

Nemusíme jít ovšem až tak do historie, kdy se vytvářelo zázemí, z něhož ODS žije dodnes. Vzpomeňme jen některá jména spojená s touto stranou z poslední doby: Rittig, Janoušek, Hrdlička, Oulický, Novák, Dlouhý, Jurečko, Zika, Roman, Dalík, Řebíček... Firmy těchto pánů, které byly nebo jsou napojené na veřejné zakázky, si všichni jistě zvládnou dohledat sami. Jsou tyto firmy napojené na veřejné činitele? ODS by asi řekla, že ne, že jde pouze o firmy napojené na jejich kmotry, takže je vše v pořádku.

Kmotrů ODS se tedy zákon navrhovaný ODS zřejmě nedotkne. I tak je škoda, že tato strana nevymyslela tuhle objevnou normu dřív. Pan Řebíček by si se svým Viamontem asi nekupoval místo ve vládě, aby si později mohl koupit fotbalovou Slavii.

Já ani má firma (a já se opravdu za svou firmu nestydím, nepotřebuji se od ní distancovat jako pan Řebíček) z politiků nežijeme a nikdy jsme nežili. Politiky ODS ale chápu, jejich největším úspěchem je, že jsou v politice. Nic jiného za sebou nemají. A chápu i sympatii TOP 09 k tomuto návrhu. Také si nepamatuji, že by nějaký politik této strany nějakou úspěšnou firmu vybudoval. Možná by se dalo přece jen považovat za úspěch, že firma současného předsedy klubu ODS Stanjury získávala zakázky od města Opavy v době, kdy byl pan Stanjura primátorem Opavy. Ale to byl vlastně jen detail. On přece svou firmu chlapácky přepsal na manželku, takže už na ni nebyl jako veřejný činitel napojen (na tu firmu).

Nevím také, jestli budeme muset zakázat obchodovat se státem třeba Omnipolu, i když už v něm přítel pana Kalouska pan Háva údajně nepůsobí. Nakrmen Kalouskovými zakázkami si podle médií užívá někde ve Švýcarsku. No a panu předsedovi klubu TOP 09 (či jeho bývalé ženě) po něm aspoň zůstal byt na Veleslavíně. Je Kalousek jako veřejný činitel napojen, není napojen? Nevím, ale to už navrhovaná norma jistě nějak vyřeší.

Andrej Babiš, psáno pro Lidové noviny

Autor: Andrej Babiš | úterý 24.6.2014 9:48 | karma článku: 43,37 | přečteno: 8561x
  • Další články autora

Andrej Babiš

(Ne)dostupné miliardy z daní

9.5.2016 v 15:43 | Karma: 27,01

Andrej Babiš

Jak je to s dluhem?

15.2.2016 v 11:18 | Karma: 33,93

Andrej Babiš

Kdo zbytečně plácá o DPH?

8.2.2016 v 14:46 | Karma: 32,33

Andrej Babiš

V kauze Šincl zmizel zdravý rozum

19.6.2015 v 14:56 | Karma: 46,88

Andrej Babiš

O EET bez fantazírování a omylů

29.5.2015 v 13:23 | Karma: 32,87

Andrej Babiš

Mýty a fakta o biopalivech

21.5.2015 v 15:57 | Karma: 34,22

Andrej Babiš

Demagog Kalousek zmátl i Demagog.cz

26.3.2015 v 15:05 | Karma: 34,89
  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5612x
Podnikatel, okolnostmi (a českými politiky) donucený jít do politiky.

Seznam rubrik