Pan Němeček překvapen? Upozornili jsme ho několikrát

Je mi to trochu hloupé, ale mám za to, že to veřejnosti dlužím: vysvětlení, co máme za problém s panem ministrem zdravotnictví Němečkem. Hnutí ANO šlo do politiky pro to, aby se nekradlo a neplýtvalo s veřejnými prostředky. Na netransparentnost a úniky v resortu zdravotnictví jsme pana ministra upozorňovali během roku naší vlády několikrát. Protože vždy jen sliboval a nic se nedělo, šli jsme za premiérem, aby situaci řešil. No a pan Němeček přešel do protiútoku, aby tak zakryl podstatu věci.

Nejprve fakta. Ve středu 29. října si naši poslanci Faltýnek a Volný po několika marných jednáních s panem Němečkem vyžádali schůzku u premiéra. I jeho upozornili na problémy ve zdravotnictví, že je ministerstvo v rozkladu, že je stále ovládají lidé z Topolánkovy éry, že je zde problém léčby kmenovými buňkami, který se Němeček jako bývalý šéf společnosti, která se kmenovými buňkami zabývala, snaží propašovat do seznamu výkonů hrazených z veřejného zdravotního pojištění, navzdory negativnímu stanovisku mnoha odborníků i Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Pan premiér si vyslechl deset požadavků, které měli poslanci ANO sepsány, a slíbil, že situaci bude řešit. Ve středu 5. listopadu oznámil, že s ministrem Němečkem mluvil a ještě tentýž den v poledne se s ním znovu naši poslanci Faltýnek a Volný sešli.  

Do té doby se vše odehrávalo na bázi koaličních partnerů: podívejte se, máte u sebe velký problém v řádu miliard, který navíc ohrožuje pacienty, řešte si ho. Máte v resortu stále lidi ze Šnajdrovy éry včetně náměstka Davida Kotrise a dalších. Osobně jsem si myslel, že se ministerstvo od těchto lidí z Topolánkovy éry odstřihne, ale pan Němeček šel přesně opačným směrem.

Samozřejmě, že jsme upozornili i na to, že pan ministr má problémy z minulosti, ať už se to týká nákupu nejdražšího cyberknife na světě pro ostravskou nemocnici, které šéfoval (na problém upozornili i Reportéři ČT), nebo předraženého nákupu CT, na kterém vydělala fiktivní firma Variomedical založená jen pro tento účel. Upozornili jsme i na to, že v Čeladné, kde si pan ministr staví rodinný dům, se nachází také hotel Čeladenka, který prostřednictvím Zdravotního ústavu v Ostravě vlastní ministerstvo zdravotnictví a pronajímá jej za směšných 25 tisíc měsíčně soukromé firmě.

Ředitelem zdravotního ústavu je jistý Petr Hapala, někdejší společník Marka Šnajdra z firmy HP Construct. S panem Hapalou a panem Kotrisem seděl ještě do loňského roku ministr Němeček v představenstvu firmy 4MEDI – Centrum buněčné terapie a diagnostiky, která se léčbou kmenovými buňkami zabývá. Topolánkova vláda na svém posledním zasedání schválila, že nakoupí část akcií této firmy a poté do ní začaly proudit dotace z veřejných prostředků. A tím je kruh Šnajdrových kamarádů a kmenových buněk uzavřen.

Až na náš nátlak, ale i na nátlak odborné veřejnosti pan Němeček nepovolenou a předraženou léčbu kmenovými buňkami nechal z vyhlášky stáhnout. To, že ministerstvo kmenové buňky na seznam proplácených úkonů skutečně prosazovalo, se můžeme dočíst v oficiálních dokumentech, ale také například na Aktuálně.cz (http://zpravy.aktualne.cz/domaci/lecba-neni-odzkousena-nevadi-ministerstvo-ji-chce-platit/r~525185ac5dfa11e4bdad0025900fea04/ ).

Pan ministr se nerozčílil na článek na Aktuálně, ale až na článek v MF Dnes, který popsal úplně to samé. Obvinil mě, že MF Dnes a iDnes využívám ke svým zájmům, a lhal, když tvrdil, že se noviny snažím využívat proti němu. Zareagoval jsem tak, jak jsem zareagoval. Já možná nedokážu, že má pan Němeček problémy s alkoholem, pokud bude uklízečka na ministerstvu zdravotnictví disciplinovanější než pan Němeček a pokud bude poslancům zdravotního výboru hloupé přiznávat, že je na mol opilý pan ministr na říjnovém výjezdním zasedání ve Znojmě vyzýval k tanci.

Uznávám, že jsme zase doplatili na naši naivitu. Měli jsme za to, že se koaliční spory perou v koalici. Neperou. Pan Němeček je řeší tak, že se snaží odvést pozornost útoky na mne, kterými už proslula opozice: Když nemáš argumenty, tak upozorni na to, že Babiš má střet zájmů.

Mým hlavním zájmem je, aby se tu nerozkrádaly veřejné finance. Proto se chystám podat trestní oznámení na hospodaření ostravské fakultní nemocnice. A možná o tom napíšou i některé noviny.

Andrej Babiš

Autor: Andrej Babiš | pondělí 10.11.2014 12:01 | karma článku: 46,90 | přečteno: 20752x