Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svůj ministerský plat posílám rodičům-samoživitelům

Paní europoslankyně Kateřina Konečná mě před pár dny na Parlamentníchlistech.cz označila za asociála, který "absolutně nemůže mít pojetí o reálném životě většiny lidí“. Pominu fakt, že sama byla do Poslanecké sněmovny zvolena už ve svých 21 letech, což znamená, že nikdy v životě neměla žádné „normální“ zaměstnání. Nikdy tedy nevydělávala peníze tak jako ona „většina“, za jejíž mluvčí se vydává.

Paní Konečná si ovšem mohla dát před napsáním svého komentáře tu práci a podívat se na webové stránky Nadace AGROFERT, ve které působím jako předseda správní rady. Kdyby tak učinila, zjistila by, že nadace má speciální fond určený právě na pomoc rodičům-samoživitelům. Fond byl založen v říjnu 2013, je určen těm osamělým matkám a otcům, kteří se – nikoliv vlastní vinou – dostali do situace, ze které nemohou sami najít východisko.

Jsme mimochodem jediná nadace, která se rodičům samoživitelům věnuje. Nikdo jiný si netroufl nabídnout pomoc skupině, která představuje 560 000 rodin, z nichž jedna třetina žije na hranici chudoby. V neúplných rodinách u nás vyrůstá 400 000 dětí, což je strašné číslo. Ještě strašnější je fakt, že 38,5 % rodičů, kteří by měli na děti platit výživné, jednoduše neplatí. I to byl ostatně důvod, proč jsme fond na pomoc samoživitelům založili.

Chlap, který se nepostará o své děti, pro mě není chlap. To stejné platí i pro matku, která nechá své dítě na holičkách. Řešením ale nemůže být to, že budeme nutit všechny ostatní občany, aby za neplatiče přejímali zodpovědnost a hradili jejich závazky. A přesně to by se stalo, kdybychom přistoupili na myšlenku zavedení náhradního výživného. My všichni bychom platili a neplatič by se ze své povinnosti vyvlékl. Jediným správným řešením je zajistit, aby neplatiči výživné platili. A aby povinnost platit výživné byla stanovena bez prodlení. Pokud povinný rodič neplatí, má stát okamžitě podniknout takové kroky a opatření, která ho prostě platit donutí.

Na Fond pro rodiče samoživitele Nadace AGROFERT jde celý můj ministerský plat – za dobu existence fondu jsem tak do něj tímto způsobem přispěl částkou 1.150.746,- Kč. Při nedávné oslavě svých narozenin jsem požádal hosty, aby místo dárků přispěli právě na tento fond. Vybralo se 311.089,-.  Dalších 300.000,- vložila do fondu sama Nadace AGROFERT. Od chvíle, kdy fond funguje, jsme posoudili přes 120 žádostí, více než 90 procentům žadatelů jsme vyhověli. Každou z žádostí přitom nadace posuzuje individuálně, zjišťujeme okolnosti a důvody a snažíme se pokud možno najít konstruktivní řešení.

Neřešíme tedy jen akutní kritickou situaci, ale umožňujeme osamělým rodičům, aby se postavili na vlastní nohy a v budoucnu již nebyli odkázáni jen na sociální dávky. V rámci Fondu pro rodiče samoživitele není výjimkou například poskytnutí příspěvku na vzdělání, na rozjezd podnikání nebo třeba na odlehčovací službu pro maminku postiženého dítěte. Samostatnou kapitolu tvoří pomoc matkám v azylových domech, které se marně snaží našetřit na kauci nutnou k pronajmutí vlastního bytu nebo na příspěvek na obědy pro děti, pobyt v družině či mimoškolní aktivity.

Pomáháme rodičům, ale cílem je pomoci dětem, které absolutně nemohou za to, že jeden z jejich rodičů zůstává sám. Osud těchto dětí nám není lhostejný. I proto jde celý můj ministerský plat na Fond pro rodiče samoživitele, proto se peníze snažím shánět i od dalších potenciálních dárců.

Teď před Vánoci organizuje Nadace AGROFERT sbírku dárků pro děti, jejichž rodiče jsme během roku podpořili. Mohli bychom to udělat jako všichni ostatní – vybrat si jeden dětský domov, udělat honosný vánoční stromek s dětskými přáníčky, spustit mediální kampaň a nakonec dárky za doprovodu televizních kamer osobně předat.

Nadace šla jinou cestou – sbírku organizuje mezi zaměstnanci, dárky pak rozváží do každé z podporovaných rodin po celé republice. Je to mnohem pracnější a mediálně v podstatě neviditelné. My to ovšem neděláme proto, abychom se dostali do zpráv, ale proto, že nám na osudech dětí a jejich rodičích záleží. Pro mě je samozřejmě nepatřičné, abych se nějak chlubil charitou. Kdyby mě paní Konečná svojí poznámkou o mé asociálnosti nenadzdvihla ze židle, nikdy bych také o tom, co nadace dělá, nemluvil.

Andrej Babiš, psáno pro Parlamentní listy

Autor: Andrej Babiš | středa 19.11.2014 11:59 | karma článku: 45,17 | přečteno: 13476x
  • Další články autora

Andrej Babiš

Pojďte se vsadit, že o mně do voleb nevyjde jediný pozitivní článek

V poslední době neustále narážím na komentáře o tom, že představuji ohrožení demokracie. Vzniká jich fakt hodně. Totožných obsahově i formálně. Už se to ani nedá číst.

20.7.2017 v 17:31 | Karma: 40,66 | Přečteno: 4208x | Diskuse| Politika

Andrej Babiš

Spropitné do kapsy číšníka EET evidovat nebude

Poslední dobou se v novinách strhla bouře ohledně spropitného. Prý bereme lidem možnost svobodně vyjádřit spokojenost s obsluhou v restauraci (nebo jinou službou).

15.8.2016 v 9:03 | Karma: 31,77 | Přečteno: 5526x | Diskuse| Ekonomika

Andrej Babiš

České zdravotnictví nekolabuje, potřebuje ale systémové změny

Situace v českém zdravotnictví je mnohem méně dramatická, než jak se nám snaží namluvit například prezident České lékařské komory Milan Kubek. České zdravotnictví nekolabuje

2.8.2016 v 11:14 | Karma: 43,91 | Přečteno: 7469x | Diskuse| Politika

Andrej Babiš

Vnadná blondýna, daňové přiznání a evidence tržeb

Víte, co má společného internetová seznamka s daňovým přiznáním? Nedá se na ně vždycky stoprocentně spolehnout.

13.6.2016 v 17:53 | Karma: 27,27 | Přečteno: 2088x | Diskuse| Ekonomika

Andrej Babiš

Nehraju si na Pikoru. Resortní program plním

Tak jsem se v blogu Markéty Šichtařové dočetl, že jako ministr financí úplně selhávám. Hospodaření státu prý vedu řeckou cestou k bankrotu.

27.5.2016 v 9:34 | Karma: 35,22 | Přečteno: 4060x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5612x
Podnikatel, okolnostmi (a českými politiky) donucený jít do politiky.

Seznam rubrik