Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejsem proti demokracii, když chci i v parlamentu pracovat

Víte, co je to politika? Tak třeba když vám Petr Gazdík ve sněmovně jeden den přizná, že ho vaše dobrá argumentace nalomila a na ČT ujišťuje redaktora, že to fakt není sranda. 

Načež hned po víkendu pro deník Právo prohlásí, že to tak nemyslel, a že asi novináři nechápou jeho smysl pro humor. Vysvětlení: asi na něm zapracovali kluci od Kalouska. Nebo když Marek Benda v roce 2011 za vlády ODS vykřikuje, že většina má právo bránit se teroru menšiny, tehdy socialistů, aby momentálně terorizoval současnou koalici. Tak přesně tohle pro mě politika není. Šel jsem do politiky, aby u nás bylo lidem líp. Jenže když budou naši politici lhát a měnit názory podle toho, jak se jim to zrovna hodí, tahle země se nikdy nikam nedostane.

ODS s TOP 09 mají navíc tu drzost, že mě obviňují z toho, že jsem diktátor, když chci, na rozdíl od nich, i v parlamentu normálně pracovat a dát poslanecké diskusi jasná pravidla. A Václav Moravec mě v OVM klidně osočí ze salámové metody. „Když se mi to hodí, měním jednací řád.“ Není to pravda. Hnutí ANO o tom mluví už od nástupu do sněmovny. Už třeba v květnu 2014 vystoupila naše poslankyně Jermanová v Interview ČT a vysvětlovala, proč je současný jednací řád sněmovny zastaralý a proč by měl odpovídat moderní době a tomu, jak fungují podobné jízdní řády parlamentů v západní Evropě.
Proto teď znovu, když je to aktuální, navrhuje hnutí ANO ve spojení s koaličními partnery omezení poslaneckých obstrukcí. Ty totiž mění demokracii v diktaturu, ve které vládne menšina.

ODS s TOP 09 o tom mimochodem dost ví. Když potřebovaly v roce 2011 schválit své zákony, omezily poslaneckou rozpravu i řečnickou dobu na 10 minut. ČSSD si tehdy stěžovala u Ústavního soudu, ten ale její stížnost zamítl. Asi fakt není náhoda, že lidé nejvíc opovrhují parlamentem, když vidí, jak poslanci místo práce za jejich peníze čtou knížky a smějí se jim do očí. A to nechci zdůrazňovat takovou banalitu, že nás takový zbytečný den ve sněmovně stojí statisíce korun.

Ale chápu naše politiky, že se jim po dvaceti letech praxe nechce své zvyky měnit, a abych jim tu hračku nikdo nesebral, vykřikují věty o obraně demokracie. Přitom ale vědí, že je to nesmysl: i ANO může být jednou v opozici, kam by nás nejrychleji poslalo právě to, kdybychom demokracii ohrožovali. My ta pravidla vymýšlíme tím pádem i pro sebe. Už třeba jen proto, že nový jednací řád jako zákon by stejně platil nejdříve až v novém volebním období. 

Každá demokratická vláda samozřejmě musí vyslechnout argumenty opozice a dělá to i ta naše na jednání výborů, podvýborů, na seminářích. Diskuse je demokracie, říkal i prezident Masaryk. Demokraticky zvolená většina ale musí být schopna vládnout, protože jinak můžeme zrušit i demokratické volby a vrátit se k totalitě. My se ale místo toho snažíme naši demokracii kultivovat. Proto spolupracujeme i na případné změně fungování parlamentu s ústavními právníky.

I podle nich je rarita, když jednací řád parlamentu upravuje zákon, jak to známe od nás. Ale nedivte se politikům, že to tak chtěli. Tím déle se pak takový řád novelizuje a zkušení čeští politici, kteří v tom umí chodit, v něm můžou vymýšlet ty své kulišárny, díky kterým pak zabetonují celý chod sněmovny. Neměli bychom jim ale za tu jejich „vyčůranost“ tleskat. Stačí se podívat do vyspělých evropských demokratických zemí kolem nás. Fungují podobně, jako nyní navrhujeme my. Nebo jsou snad podle ODS a TOP 09 Německo, Rakousko, Finsko, Švédsko a Francie zaostalé diktatury?

Nejen v Německu se jednací řád parlamentu i doba diskuse řídí poměrem síly jednotlivých politických stran, tedy demokratickou vůlí voličů; v Rakousku omezují délku vystoupení v parlamentní rozpravě na 20 minut, aby poslanci náhodou nezapomněli, že pracují pro lidi a nejsou v divadle; Švédsko poslance limituje čtyřmi minutami a ti navíc musí své příspěvky avizovat den předem; ve Francii rozhoduje o délce diskuse vedení parlamentu. U nás máme místo toho zákon, který práci parlamentu znemožňuje a nahrává těm, kdo na jednání sněmovny chtějí místo debaty číst příběhy Káji Maříka. Za hnutí ANO navrhujeme, že by diskuze ke každému bodů měla mít pevně stanovený počet hodin, který by se poměrově, podle volebních výsledků, rozdělil mezi jednotlivé strany v Parlamentu.

Možná by proto měli opoziční poslanci jezdit na placené exkurze spíš do západní Evropy než do exotické Afriky a Asie. Parlamentní obstrukce u nás politici zneužívají, když jim chybí demokratický mandát od voličů. Jasná pravidla fungování, která chceme i pro náš parlament, nejsou protidemokratická. Naopak naši demokracii posílí. A třeba si pak práce poslanců začnou víc vážit i lidi, kteří si nás platí. 

Obvykle se v politice neřídím ODS, protože jsem přišel napravit to, co naší zemi způsobila. Přesto bych rád odcitoval šéfa jejích poslanců Zbyňka Stanjuru. Ten kvůli poslaneckým obstrukcím ČSSD pronesl 1. listopadu 2011 jednu moudrou věc, jíž by se ODS měla řídit i dnes: „Kdo neumí za 20 minut říct, co chce, tak už mu ani 21. minuta nestačí.“  

Autor: Andrej Babiš | úterý 12.1.2016 12:39 | karma článku: 37,30 | přečteno: 5033x
  • Další články autora

Andrej Babiš

Pojďte se vsadit, že o mně do voleb nevyjde jediný pozitivní článek

V poslední době neustále narážím na komentáře o tom, že představuji ohrožení demokracie. Vzniká jich fakt hodně. Totožných obsahově i formálně. Už se to ani nedá číst.

20.7.2017 v 17:31 | Karma: 40,66 | Přečteno: 4208x | Diskuse| Politika

Andrej Babiš

Spropitné do kapsy číšníka EET evidovat nebude

Poslední dobou se v novinách strhla bouře ohledně spropitného. Prý bereme lidem možnost svobodně vyjádřit spokojenost s obsluhou v restauraci (nebo jinou službou).

15.8.2016 v 9:03 | Karma: 31,77 | Přečteno: 5526x | Diskuse| Ekonomika

Andrej Babiš

České zdravotnictví nekolabuje, potřebuje ale systémové změny

Situace v českém zdravotnictví je mnohem méně dramatická, než jak se nám snaží namluvit například prezident České lékařské komory Milan Kubek. České zdravotnictví nekolabuje

2.8.2016 v 11:14 | Karma: 43,91 | Přečteno: 7469x | Diskuse| Politika

Andrej Babiš

Vnadná blondýna, daňové přiznání a evidence tržeb

Víte, co má společného internetová seznamka s daňovým přiznáním? Nedá se na ně vždycky stoprocentně spolehnout.

13.6.2016 v 17:53 | Karma: 27,27 | Přečteno: 2088x | Diskuse| Ekonomika

Andrej Babiš

Nehraju si na Pikoru. Resortní program plním

Tak jsem se v blogu Markéty Šichtařové dočetl, že jako ministr financí úplně selhávám. Hospodaření státu prý vedu řeckou cestou k bankrotu.

27.5.2016 v 9:34 | Karma: 35,22 | Přečteno: 4060x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol kabaretu Moulin Rouge v troskách. Zřítila se křídla slavného větrného mlýna

25. dubna 2024  8:12

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5612x
Podnikatel, okolnostmi (a českými politiky) donucený jít do politiky.

Seznam rubrik