Andrej Babiš

Vnadná blondýna, daňové přiznání a evidence tržeb

13. 06. 2016 17:53:17
Víte, co má společného internetová seznamka s daňovým přiznáním? Nedá se na ně vždycky stoprocentně spolehnout.

Na seznamce se může za profilem mladé blondýny s nadčasovými parametry a zálibou v milostných hrátkách skrývat uhrovatý puberťák, případně postarší tatík s pivním mozolem. Proč? Prostě proto, že to jde. Na motivaci těch lidí se mě neptejte.

Finanční úřad se s podnikatelem v první řadě seznamuje skrze jeho daňové přiznání. To je taky vlastně takový „profil“. Na něm se může podnikatel tvářit úspěšně, méně úspěšně nebo jako naprostý chudák. Ve srovnání s internetovou seznamkou se dá čekat spíš opačný trend... protože úspěšní se o část svého úspěchu s ostatními rozdělí skrze státní rozpočet.

No a co ti s neúspěšným profilem? Může to být realita, podnikání je boj, život je mrcha a vždycky se nedaří. Anebo to může být jen „sad face“, za kterým se ve skutečnosti skrývá docela dobře prosperující podnikatel nebo firma. Prostě slovy souseda Pařízka z filmu Vrchní, prchni: „Navenek chudáček, jinak pracháček.“ Jenže Darka Vránu alias Ing. Králíka to stálo 8 let natvrdo, u nás podnikatelé většinou riskují jen doměrek daně a to často s pravděpodobností rovnající se riziku srážky země s kometou. Finanční úřad prostě nemůže stát v každém obchodě nebo hospodě a ani stát nebude. Proto taky elektronická evidence tržeb.

Evidence tržeb má za cíl zreálnit profily na seznamce daňových přiznání a umožnit tak podnikatelům konkurovat si férově. Komu to jede, ten trochu odsype státu na silnice, platy učitelů a zdravotní pojištění důchodců. Komu se zrovna nedaří, ten vykáže nulu a neplatí nic. Tak zní pravidla hry.

Jenže do toho přichází různí lidé s kreativními nápady. Třeba pan Půta, hejtman Libereckého kraje, navrhuje, aby se evidence vztahovala jen na měsíční plátce DPH. Přeloženo do češtiny, jen na podnikatele s obratem nad 10 milionů ročně. To je 800 tisíc měsíčně. Prostě na vnadné blondýny podnikatelského světa, protože ty na to mají. Ostatní ať jdou ze systému ven, protože na těch chudších si stát nic nevezme.

Myslím, že už to došlo i těm pomalejším.

Copak ti, kteří dnes mají těch 10 milionů ročně ale v přiznání to „odrbou“ a prezentují se jako nuzáci, kteří si nevydělají ani na velorex, dojdou po zavedení EET prozření, přiznají své skutečné příjmy a do evidence se dobrovolně zapojí? Tomu snad nemůže věřit ani pan Půta. Naopak, ti menší, nebo ti kterým se skutečně nedaří, a to často proto, že hrají fér a jejich nekalá konkurence je drtí na cenách, budou koukat, jak spadlí z višně. Milý státe, co jsi to vymyslel? Kde je nějaká spravedlnost?

Do toho nejdu.

Kdyby měla Finanční správa kouzelný proutek, který by oddělil ty skutečně úspěšné od těch skutečně méně úspěšných, pak by se dalo o takové výjimce uvažovat. Jenže to bychom zase nepotřebovali evidenci tržeb...

Autor: Andrej Babiš | karma: 27.27 | přečteno: 2076 ×
Poslední články autora