Spropitné do kapsy číšníka EET evidovat nebude

15. 08. 2016 9:03:12
Poslední dobou se v novinách strhla bouře ohledně spropitného. Prý bereme lidem možnost svobodně vyjádřit spokojenost s obsluhou v restauraci (nebo jinou službou).

Chceme evidovat a zdanit každou korunu a vzít číšníkům nebo servírkám ten drobný přivýdělek k jejich mzdě.

Jak už to tak bývá, pravda je jinde a ten, kdo to píše, nebo říká, nezná zákony, které tu platí už 23 let.

Fakt první - spropitné bylo, je a bude příjmem, který podléhá zdanění. Tak tomu je minimálně po dobu existence České republiky od ledna 1993. A proč? Protože daně mají být jednoduché a férové. A spropitné je prostě příjem jako každý jiný.

A že jej v realitě (nejspíš) nikdo nezdaňuje? Všichni si na to zvykli a nikdo to neřeší. Je to dobře nebo špatně? To ať si každý odpoví sám. Mimochodem, v USA, kde mají k placení daní trochu jiný přístup, existuje na spropitné dokonce několik daňových formulářů. My nic takového zavádět nechceme.

Fakt druhý - v EET bude nutno evidovat všechny příjmy z podnikání (samozřejmě pokud budou v hotovosti, kartou, a podobně). Proč? Aby to bylo jednoduché.

Takže, jak je to s tím spropitným?

1. Jestliže si ho nechává číšník nebo barman, tedy zaměstnanec?! Nic se nemění. Pořád to stejné. Tedy - neeviduje se!! Ano, čtete správně, neeviduje se. Což neznamená, že by se nemělo danit. Ale jak už bylo řečeno, to tu platí roky a každý si to dělá po svém.

2. Jestliže je spropitné zákazníkem hrazeno z platební karty, ale majitel pak celou částku zahrne do mezd zaměstnancům? Opět se neeviduje. Tedy nemusí, dobrovolně může.

3. Nechává-li si spropitné plně nebo částečně majitel restaurace? Eviduje se. Ano, tento případ může být v praxi poněkud kostrbatý, protože účtenka za konzumaci už bývá vystavena, ale odpovídá to principu, že to je příjem z podnikání, tedy tržba, která se má evidovat. I když se jmenuje spropitné.

Co říct závěrem, snad jen to, si těchto pár řádek přečtou novináři s ekonomickým vzděláním i bez něj, konečně pochopí, co se tu chystá za tu „revoluční změnu“ a nebudou už strašit barmany a číšníky nesmysly a polopravdami. Ať si každý dává spropitné, jaké chce - je to součást naší kultury a vhodný způsob, jak ocenit obsluhující personál. Systém, který chceme zavézt, na tom nechce nic měnit.

Autor: Andrej Babiš | pondělí 15.8.2016 9:03 | karma článku: 31.23 | přečteno: 5250x

Další články blogera

Andrej Babiš

Pojďte se vsadit, že o mně do voleb nevyjde jediný pozitivní článek

V poslední době neustále narážím na komentáře o tom, že představuji ohrožení demokracie. Vzniká jich fakt hodně. Totožných obsahově i formálně. Už se to ani nedá číst.

20.7.2017 v 17:31 | Karma článku: 39.95 | Přečteno: 3590 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Jan Lunga

Pane prezidente Zemane, měl byste konečně vystoupit v případu pana Babiše

Bez ohledu na to, jak skončí dnešní hlasování o důvěře k vládě české republiky, měl by se k tomuto problému jasně vyjádřit současný prezident. Chce to oprostit se od určitých frází a otevřeně lidem říci, jak to je.

26.6.2019 v 13:42 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 373 | Diskuse

Pavel Beránek

Jak mohou maloobchody konkurovat supermarketům?

Již nějakou dobu si kladu otázku "Jakým způsobem by mohly mikro a malé firmy konkurovat velkým supermarketům?". Pro pořádek jde o firmy do 49 zaměstnanců.

22.6.2019 v 15:26 | Karma článku: 9.48 | Přečteno: 623 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Kdy přijde znárodňování k nám?

Čím dál víc vidím, že jsem tvorem devadesátých let: Zatímco třeba lidi z přelomu šedesátých a sedmdesátých let ovlivnila válka ve Vietnamu, a proto se přidali k Hippies.

21.6.2019 v 8:00 | Karma článku: 48.65 | Přečteno: 22330 | Diskuse

Josef Košíček

Respekt č. 25: O hrdince kapitalistické práce

Mnichovská zrada: České děvče pracovalo za čtvrtmilionu měsíčně šestnáct hodin denně a nedostalo ani pořádně najíst

18.6.2019 v 19:26 | Karma článku: 18.73 | Přečteno: 1016 | Diskuse

František Boudný

Staví vám dům cikán nebo Ukrajinec?

A rohlíky a pivo nakupujete ve večerce u Němce nebo u Vietnamce? Menšiny nezmiňuju, abych rozdmýchával nějaké nálady, ale ptám se: proč u nás někteří pracovat můžou, ale nechtějí ‒ a jiní chtějí, ale nemůžou?

17.6.2019 v 16:13 | Karma článku: 20.28 | Přečteno: 1545 | Diskuse
Počet článků 88 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5543
Podnikatel, okolnostmi (a českými politiky) donucený jít do politiky.

Najdete na iDNES.cz